La multinacional biotecnològica Roche ha invertit 51 milions d’euros en la renovació i ampliació del campus d’innovació que té a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) per consolidar-se com a centre d’excel·lència per a tot el grup en el desenvolupament de solucions digitals per al diagnòstic i tractament de patologies. “Roche és un ferm defensor de la medicina personalitzada i, en aquest àmbit, la clau és la integració dels sistemes de diagnosis i la gestió i el maneig de les dades”, manifesta Josep Maria Vallmajó, director general de Roche Diabetes Care, la divisió que juntament amb Roche Diagnostics centren els treballs de la companyia suïssa a Espanya.
El campus és molt important per les tasques de desenvolupament i innovació que s’hi fan en l’àrea de solucions per a les plataformes digitals i gestió de les dades per a la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les malalties, com un referent per a tota la multinacional, perquè les millores que s’assoleixen s’exporten al grup arreu del món, concreta Vallmajó.
El renovat campus, en què s’ha treballat els últims quatre anys per reforçar-lo, agrupa 1.300 persones destinades a diferents funcions, de més de 30 nacionalitats diferents i amb diversos perfils científics i tecnològics. En concret, l'equip de Barcelona forma part d'una xarxa d'equips de recerca, diagnòstic i desenvolupament farmacèutic, anàlisi de dades i perspectives genòmiques en localitzacions de 17 països, que abasten quatre continents, tots ells treballant per a convertir la ciència i la recerca en tractaments i diagnòstics innovadors. Des de les funcions globals per a tots aquells sistemes que s’incorporen als aparells i dispositius mèdics que comercialitza Roche, ja sigui de l’àrea de diagnosis - s'encarrega de desenvolupar proves diagnòstiques, instruments i solucions digitals destinades als laboratoris d'anàlisis clíniques, centres de recerca, consultes de metges, farmàcies i també per a l'autocontrol dels pacients- o de la diabetis -dispositius mèdics com bombes o tires d’insulina, sensors de control...- proveint-los de solucions intel·ligents.
De l’equip bàsic, unes 300 persones es dedica únicament a les solucions per al control i tractament de pacients amb diabetis, amb el disseny de plataformes de gestió d'aquesta patologia a través de dispositius intel·ligents. De fet, Vallmajó defineix el centre com “la columna vertebral del desenvolupament digital del grup Roche”, que té negoci digital a 82 països, i des del qual es dona cobertura telefònica les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, a pacients i metges de 20 països europeus.
També és important el grup de professionals que, en la divisió de diagnòstic, assumeixen la creació de les solucions digitals i funcions globals de diagnosis que incorporen els instruments de laboratori que comercialitza Roche. En aquest grup destacaria RSI (Roche Information Solutions), un grup dins de la divisió de diagnosis que fa possible el maneig de gran quantitat de dades -amb Big Data i intel·ligència artificial (IA)- per trobar les millors solucions i integrar les diferents plataformes en les solucions de laboratori. També hi ha un centre de reparació d’instruments de laboratori per renovar i actualitzar les eines de laboratori que han millorat la seva tecnologia. Al campus també hi treballen els responsables de la xarxa comercial per al mercat espanyol, entre altres funcions del grup a Espanya.
El director general de Roche Diabetes Care, Josep Maria Vallmajó destaca el nivell de la sanitat a Espanya i exposa alguns dels avenços que han sorgit de Sant Cugat, com la posada en marxa al CAP Sarrià de Barcelona d’una unitat pionera especialitzada en diabetis tipus 2 per empoderar i acompanyar els pacients mitjançant un equip multidisciplinari que compta amb metges, infermeres i tècniques auxiliars, que ofereixen una atenció integral. A l’Hospital del Mar, s’ha implementat una aplicació per al registre de la informació dels pacients oncològics -“molt útil durant la pandèmia de la covid-19”, puntualitza el directiu-, i a Bellvitge, està en pràctica una plataforma per contribuir al seguiment i control dels pacients que han patit un ictus. I altres sistemes que milloren els processos vinculats a la salut i la sanitat, com els establerts als serveis d’urgències de diversos hospitals d’Andalusia i Galícia.
Vallmajó insisteix en l’aplicació de les noves tecnologies com la IA i el Big Data, perquè a Roche “pensem que el futur està en la medicina personalitzada i, tant per a la diabetis com per a altres àrees de la sanitat, la integració dels diferents sistemes de prevenció i control és determinant”. Obtenir les dades i gestionar-les de la millor manera “serveix per millorar la vida del pacient i per personalitzar la seva patologia”. És necessari, afegeix, fer-ho el més eficientment possible i el Big Data i la IA ho posen més fàcil perquè interrelacionen les dades dels diferents dispositius.
La renovació del Campus de Roche a Barcelona, coincidint amb el 90 aniversari de l’arribada de la multinacional suïssa a Espanya- és un espai innovador de més de 30.000 m², que ha inclòs la renovació del campus, la construcció d’un nou edifici, el soterrament i ampliació de l’aparcament, així com l’adaptació de l’antic edifici al nou model de treball col·laboratiu. Vallmajó destaca que es tracta d’un complex, el primer del grup al món, completament lliure d'emissions de CO₂.