Rosa Gres, innovació i sostenibilitat en gres, dins i fora de la piscina
La companyia treballa productes amb especificacions per donar valor afegit als paviments de gres porcelánico
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Dimarts, 31 de desembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 4 minuts
La companyia de solucions en gres porcelánico per pavimentar espais interiors i exteriors, Rosa Gres inicia el 2025 dedicada a la innovació en producte, amb el llançament de nous colors, acabats i formats, i amb la ressaca de la celebració del 65 aniversari de la creació de la marca, una fita que va complir el 2024.
Per estrenar el 2025 presenta tres noves col·leccions de ceràmica: Cuore, que evoca a l'estil mediterrani, Sophy, que reinventa els clàssics, i Coral, inspirada en la barreja de colors de l'oceà. A més, opta per grans peces per a revestiments i paviments per guanyar la sensació d'amplitud i uniformitat, Rosa Gres fabricarà també les seves peces de gres porcelánico en un nou format: 97,9 x 97,9 cm. Amb aquesta nova mida, Rosa Gres enforteix la seva proposta In & Out Design que busca harmonitzar i coordinar els paviments de la piscina, la terrassa i els espais interiors, amb els productes destinats a la venda de distribuïdors i constructors; a més d'interioristes. "La tendència en la construcció consisteix a disposar de paviments més grans i que aportin característiques diferencials", des de la impermeabilització a l'antilliscant -que no sigui un paviment agressiu i fàcil de netejar- o antibacteris, per esmentar-ne algunes.
La innovació ha estat el suport de la marca des que es va crear el 1959 per Ramón Sugrañes, membre de la família d'empresaris del sector de la ceràmica que es remunta a 1849, a Castellvell (Barcelona), amb l'emmotllament manual de rajoles. Ramón Sugrañes membre de la tercera generació, va crear Ceràmiques Sugrañes en 1959 i la marca Rosa Gres -que ha acabat per imposar-se com a denominació empresarial- el 1986, en Cerdanyola del Vallès (Barcelona).
Des d'aleshores, "innovem en sistemes de construcció més eficients, més barats i amb més seguretat en elements com la impermeabilització", exposa a ON ECONOMIA el director general de la companyia, Marcelino Sugrañes, membre de la cinquena generació juntament amb les seves germanes Rosa, Marta i Montse. És un llegat que acumula Rosa Gres, que va ser el 1973 la primera empresa fabricant en desenvolupar la tecnologia de gres extrusionado porcelánico, un producte amb un baix percentatge d'aigua, per això, es converteix en el gres amb una enorme duresa antilliscant. També li correspon part de la modernització en la construcció de les piscines, en proposar de col·locar peces grans de gres al vas com a alternativa als mosaics tradicionals.
La innovació, el valor afegit de la marca
El directiu insisteix que "la innovació és el valor afegit de la marca" en el segment del gres i de la piscina "que és molt madur", i amb el que han aconseguit diverses patents internacionals. Rosa Gres treballa "amb productes d'especialitat" per a piscines (públiques i privades), en paviments industrials, per a química i alimentació, i en revestiments per a façanes en obra nova o rehabilitació per afavorir la industrialització d'aquesta activitat. L'última de les innovacions tècniques de l'empresa és el nou paviment drenant Eco Drain System per a ús exterior que respecta el cicle natural de l'aigua.
Actualment, Rosa Gres té la seu corporativa en Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i té una plantilla de 140 empleats, la major part de la qual està a la fàbrica de gres porcelánico a Vallmoll (Tarragona), inaugurada el 2009. El 2023 va tancar l'exercici anual amb una facturació de 29 milions d'euros, que preveu superar al tancament de 2024. El 50% del negoci prové de les exportacions a més de 83 països dels 5 continents. En la seva estratègia internacional destasta l'obertura el 2024 del mercat argentí i un esforç "intens" per fer-se un lloc a Austràlia i ampliar el seu pes a Ásia amb altres mercats, a més de la Xina, en el que distribueixen des de fa anys, anuncia Marcelino Sugrañes.
La marca Rosa Gres forma part del grup empresarial amb el mateix nom, juntament amb l'empresa de distribució Catalonia Cerámica, i, Fixcer, fabricant de ciments i productes químics per a la construcció. El hòlding ha facturat més de 52,6 milions d'euros el 2023.
Marcelino Sugrañes destaca que Rosa Gres va modernitzar el disseny de les piscines en proposar de col·locar peces grans de gres al vas com a alternativa als mosaics tradicionals; introduint nous colors i textures de pedra o pissarres que van canviar completament l'aspecte de les piscines. El 2004, va patentar el Sistema 9, un sistema constructiu que permetia construir piscines desbordants de manera senzilla tant per a piscina privada com piscina pública, aquestes són en les que l'aigua és al mateix nivell que el terra. El sistema prefabricat consistia en un coronament fabricat en formigó hidròfug que feia alhora de canal de desguàs i de suport per a la reixeta per la qual drena l'aigua de la piscina.
Sostenibilitat
La companyia s'enorgulleix de l'estratègia que manté en la millora de la sostenibilitat amb un protocol intern des de 2010 i de formar part del projecte la Vall de l'Hidrògen, que impulsa la Generalitat i que té per objectiu liderar la transició de la indústria del territori cap a una indústria no contaminant a través de l'hidrogen verd. Sugrañes manifesta que es tracta d'un projecte "que encara necessita les fonts de subministrament d'hidrogen", però que serà molt important per a activitats com la de la ceràmica. Rosa Gres, en paral·lel, treballa braç a braç amb proveïdors de forns i assecadors de gas metà -la seva font d'energia principal en l'actualitat- per millorar els processos i reduir les emissions.
Com a empresa, Rosa Gres impulsa el Projecte Zero que recull mesures com la reutilització del 100% de l'aigua del procés productiu. Mitjançant un sistema de tractament físic i químic de l'aigua, s'aconsegueix la seva reintroducció una vegada neta i depurada en el procés de producció. Amb aquest sistema, l'empresa ha estalviat 11.000 m³ d'aigua a l'any; l'equivalent a 730 piscines en el mateix període.
A Vallmoll, des de fa un any, la companyia disposa d'una instal·lació de 10.000 m² de panells solars -equivalen a plantar 7.789 arbres-, que redueix les emissions de CO₂ en 2.200 Tn CO2eq cada any. La potència de la planta fotovoltaica és de 2.000 kWp, i cobreix el 33% de les necessitats d'energia elèctrica de la fàbrica. Cada any la planta produirà 2.721.099 kWh d'energia elèctrica fotovoltaica, verda i neta.