Rovi va guanyar 47,5 milions d'euros en els tres primers mesos de l'any, la qual cosa es tradueix en un descens de l'11% en comparació amb el mateix període de l'exercici anterior, quan va guanyar 53 milions d'euros. El resultat brut d'explotació (ebitda) va baixar un 10%, fins a assolir els 66,5 milions d'euros, amb una caiguda en el marge ebitda de 3,1 punts, fins al 33%, segons ha informat aquest dimecres la farmacèutica a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Per la seva part, el resultat net d'explotació (ebit) de la farmacèutica va retrocedir un 12% entre gener i març, fins als 60,7 milions d'euros. Els ingressos operatius de Rovi van descendir un 2% en el primer trimestre, fins a assolir els 201,6 milions d'euros, després que les vendes de productes farmacèutics decreixessin un 8%, fins als 92,4 milions d'euros.
Les vendes fora d'Espanya van representar el 64% del total i van decréixer un 9% fins als 128,9 milions. Un 16% d'aquestes van correspondre a vendes a les seus internacionals, que van estar marcades pel descens de les heparines de baix pes molecular, la qual cosa es va compensar lleugerament per l'increment en vendes del negoci de fabricació a tercers.
D'aquesta manera, les vendes de fabricació a tercers de la farmacèutica van créixer un 2%, fins als 97,3 milions d'euros, principalment per ingressos relacionats amb la producció de la vacuna contra la covid, amb les activitats desenvolupades per preparar la planta per a la producció de la vacuna sota l'acord amb Moderna, i la reorientació de l'estratègia de les activitats de fabricació a tercers cap a productes de més valor afegit.
Previsió d'ingressos menors
La companyia assumeix, per a aquest any, un nou escenari postpandèmia en el qual la covid seria, previsiblement, una malaltia estacional i la vacuna, en principi, s'administraria una vegada a l'any. Per això, Rovi preveu un segon semestre més fort que el primer quant al negoci de fabricació a tercers i preveu que el segon trimestre d'aquest any sigui el trimestre amb menors vendes de fabricació a tercers.
"No obstant això, la incertesa associada a l'evolució de la malaltia és molt alta, per la qual cosa no és possible avaluar, de forma precisa, l'impacte que aquest nou escenari podria tenir en el negoci de fabricació a tercers", apunta la farmacèutica. Les vendes de la divisió d'heparines de Rovi (Heparines de Baix Pes Molecular i altres heparines) van disminuir un 19% el primer trimestre pel volum menor de comandes, fins a assolir els 61,2 milions d'euros.
Així, les vendes d'heparines van representar el 30% dels ingressos operatius de Rovi en el primer trimestre, enfront del 37% en el mateix període de 2022. Per a 2023, Rovi espera que els seus ingressos operatius disminueixin entre 10% i 20% respecte a 2022, encara que preveu un creixement d'entre el 5% i el 10% davant la xifra assolida el 2021. Davant d'aquesta previsió d'ingressos menors i la continuïtat de la seva política d'inversions, Rovi estima que els seus resultats de 2023 "es puguin anar ajustant a la baixa".
Augmenta un 35% el dividend
Per productes, Neparvis i Volutsa van elevar les seves vendes un 22% i un 16%, respectivament, fins als 11,3 i els 5 milions d'euros. Respecte al procés d'avaluació per obtenir l'autorització de comercialització de Risvan als Estats Units, la FDA ha comunicat a Rovi que el tancament del procediment serà el 27 de juliol i la companyia resta a l'espera que l'autoritat americana inspeccioni la seva planta abans d'aquesta data.
Així mateix, el consell d'administració de Rovi proposarà a la junta general ordinària d'accionistes el repartiment d'un dividend per un import màxim de 69,88 milions d'euros, que equivalen a un import fix d'1,29 euros per acció, xifra un 35% superior al dividend abonat amb càrrec als resultats de l'exercici 2021. Aquest dividend implicaria el repartiment d'un import equivalent, aproximadament, al 35% del benefici net consolidat de l'any 2022 atribuït a la societat dominant.