Les empreses Rubau, Sorigué, Romero Polo i Acisa són, des d'aquesta setmana, les encarregades de fer els treballs de conservació i manteniment de l'Eix Transversal (C-25). Això comporta també tots els serveis associats per a la seva seguretat i correcte funcionament d'aquesta via per la qual transiten diàriament 16.000 vehicles, dels quals un 23% corresponen a vehicles pesants i transport de mercaderies. El contracte té una vigència de 4 anys i s'executarà per 46 milions d'euros.

Les companyies han constituït una Unió Temporal d'Empreses (UTE) que ha estat l'adjudicatària de la concessió feta per la Generalitat que és, des del gener de 2023, l'administració encarregada de la gestió directa de l'Eix Transversal. El Govern reconeix la complexitat de la conservació d'aquest eix viari de 153 quilòmetres, que discorren entre Cervera (Lleida) i Caldes de Malavella (Girona).

Segons les empreses Rubau, Sorigué, Romero Polo i Acisa es tracta d'un dels contractes de conservació més grans de carreteres a Catalunya amb una longitud total a conservar i mantenir de 428 km equivalents; 25 túnels dobles i 179 estructures.

Per a la gestió, la UTE comptarà amb un centre de control situat a Gurb i un subcentre de Calaf i ha preparat a un grup de professionals experts. L'equip estarà format per 52 professionals (7 tècnics, 15 operaris a sala de control i sistemes, 20 en atenció a la vialitat i 10 en vigilància 24/7). La finalitat dels quals és la consecució del màxim nivell de qualitat i rigor, complint amb els compromisos adquirits, i assegurant el manteniment i seguretat d'aquesta via essencial al transport de viatgers i mercaderies de Catalunya, segons han destacat en un comunicat.

Destaca el fet que la UTE està formada per tres empreses familiars catalanes. L'empresa familiar Rubau, amb seu al petit municipi de Flaçà (Girona) i una plantilla de 420 empleats. Sorigué, que va ser fundada el 1954 per Julio Sorigué Zamorano (Cervera, 1933), i que segueix sent el seu propietari. Romero Polo és un grup empresarial familiar amb seu a Lleida, fundat el 1984 per José Antonio Romero Polo, propietari actual del 100% del grup, dedicat a diverses activitats vinculades al sector de la construcció i els serveis. En el cas d'Acisa, l'empresa és de Montcada i Reixac i forma part del grup espanyol Aldesa que, el 2023 amb un nivell de deutes important, es va vendre al grup xinès China Railway Construction Corporation (CRCC).