Isidro Rubiales, l'acabat de nomenar conseller delegat d'Unicaja, s'estrena amb la seva plantilla amb una mesura que els seus 7.700 treballadors feia mesos que demanaven, una rebaixa de l'interès que paguen per la hipoteca. L'entitat malaguenya donarà una treva als seus empleats després de deu pujades de tipus i que l'euríbor hagi assolit el 4,1% en fixar en l'1,75% l'interès màxim a pagar en tots aquells préstecs en vigor o a qui en sol·liciti un per a la compra del seu habitatge habitual. I per a la resta de préstecs vinculats a habitatge, el banc també ha establert un límit del 2,25%. En ambdós casos, les rebaixes s'estendran fins al desembre de 2024.
Unicaja surt així de la llista de bancs que no havia donat facilitats a la plantilla amb les seves hipoteques. En aquesta llista, de fet, ja només quedaven el banc andalús i CaixaBank, ja que Santander va moure fitxa al principi d'any amb les hipoteques per a empleats perquè estiguessin topades en l'1,5% de manera conjuntural, aquest 2023. Però la setmana passada, el banc que presideix Ana Botín va anunciar que allargaria aquesta mesura també fins al 2024.
Així mateix, el mes de juliol passat BBVA va arribar a un acord amb els sindicats perquè els empleats tinguessin un millor preu que els seus clients, limitant al 2,20% les seves hipoteques tant de primer com de segon habitatge. A Abanca també van rebaixar l'interès màxim a l'1% aquest any. I a Sabadell, on els sindicats van demanar ja l'any passat una conversió de variable a fix, es van obrir dues finestres per fer-ho, una el 2022 i una altra aquest 2023.
La mesura anunciada per Unicaja s'ha vist com un gest de "bona voluntat" per part de la representació laboral. Tanmateix, els mateixos denuncien que el banc no els ha donat opció de negociar i ha aplicat l'esmentada mesura de manera unilateral, alguns insisteixen també que el límit hauria de ser del 0%.
En aquest sentit, Suma-T, el sindicat majoritari d'Unicaja, ha traslladat a la taula de negociació que aquestes mesures són, "sens dubte, deficients i incompletes" i ha presentat una proposta al banc: que revisi de manera integral i amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2023, les condicions de tipus d'interès de tota la cartera de préstecs de la plantilla.
Des de Comissions Obreres valoren que l'empresa "s'hagi fet eco de part de les exigències de CCOO, UGT i CSIF", i com a gest "de bona voluntat" s'hagi compromès a aplicar de manera immediata una rebaixa dels límits dels préstecs hipotecaris d'habitatge habitual i la resta de préstecs vinculats a habitatge. Tanmateix, encara que la rebaixa anunciada sigui "un gest a considerar", el sindicat considera també que "no és suficient" i ha demanat contestació a la proposta d'aplicar el límit del 0% a tots els préstecs.
Així mateix, des d'UGT també han valorat "com insuficient" l'esmentada oferta perquè està "encara lluny" de la que li van fer arribar al banc en ocasions anteriors, "incloent mesures com el refinançament, augment del període d'amortització i l'aplicació de carències," recorden. Tots ells esperen poder negociar una millora en la reunió que faran cada dijous amb l'entitat, i on també han de negociar assumptes com l'homologació salarial, la reclassificació d'oficines que Unicaja va realitzar l'any passat, o una pujada salarial.
Quant a CaixaBank (el banc més gran del país en empleats) els seus treballadors continuen esperant que faci un pas endavant i apliqui alguna mesura pactada en línia amb la dels altres bancs. A tancament de l'any passat, hi havia 30.000 empleats en l'entitat catalana amb préstecs, encara que en aquesta xifra s'inclou treballadors que se n'han anat a l'ERO, però que continuen mantenint les condicions que tenien quan estaven en actiu. En total, el capital viu ascendia a uns 5.000 milions d'euros.