Els fogons de grans xefs estatals i internacionals han passat per les mans de l’equip de professionals del grup lleidatà Rull, els ideòlegs de les cuines industrials professionals que fan servir els ‘estrellats’ Javier i Sergio Torres en el seu espectacular espai Cocina Hermanos Torres, a Barcelona, o el cuiner Jeroni Castell, també reconegut amb una estrella Michelin, per la seva carta al Restaurant Les Moles, d’Ulldecona. Són alguns dels fogons que porten el segell de l’empresa de la família Rull, amb 80 anys d’experiència en el sector, i que ara fan el salt a Madrid, la capital espanyola que també acull un nombrós nombre de reconeguts xefs que volen “la cuina dels seus somnis”, amb simplicitat, però tecnològicament avançada i que respongui a les seves necessitats.
“El que es fa davant d’aquests fogons és art, és un espectacle” i, com a tal, “les eines i l’attrezzo és importantíssim”, exposa Víctor Rull, tercera generació de la saga familiar i director comercial de grup Rull. Comenta que cada projecte és únic, especialment els dels grans xefs, però que també treballen per a petits negocis de restauració i per a particulars. El que acaben projectant pot costar entre 14.000 euros i els 1,8 milions d’euros, que corresponen a la cuina més gran que han dissenyat, fabricat i muntat: la dels Hermanos Torres, a Barcelona.
Aterrar a Madrid és un pas més en la seva expansió després d’haver assolit una massa crítica de clients a la capital espanyola, on s’establiran amb un equip de quatre professionals, entre tècnics i administratius, per fer-se responsables d’un espai d’exposició (showroom). El creixement del negoci esperat és d’un 15% anual, sobre els 10 milions d’euros facturats el 2022.
Però només per l’empenta de l’activitat a Espanya si no perquè la cartera de comandes és internacional, “des del Carib, passant pel Congo o el Marroc”. La marca ha desenvolupat projecte per cadenes hoteleres diverses arreu del món i està “molt ben posicionada a França, allà la nostra feina es considera un ofici”, explica Víctor Rull. El grup Rull també està darrere de la infraestructura culinària d'espais tan emblemàtics com el All in one de Caixabank a Barcelona, el centre d'experiències financeres més gran d'Europa, el primer free-standing de La Piemontesa (Alacant), o la reforma de l'hotel de cinc estrelles Plaza Andorra, entre altres.
“Els nostres projectes són dissenys integrals, que intentem adequar al que ens demana el client”, i que van des de la compra del material i els aparells a la seva instal·lació i seguiment del desenvolupament de les obres, fins al projecte per a la distribució de l’espai, al repartiment dels fluxos de treball per reduir els desplaçaments dels professionals -siguin cuiners o cambrers-, per minimitzar els riscos laborals, i garantir les normes de seguretat i higiene dels espais i els aliments. Per aconseguir-ho, la companyia treballa amb els principals fabricants mundials de maquinària i equipament per a cuines, com l’última màquina japonesa de gel amb formes geomètriques diverses, que fa les delícies dels grans de la cuina estatal i internacional.
![grup rull fabrica 1 grup rull fabrica 1](/uploads/s1/40/08/07/68/grup-rull-fabrica-1_63_600x450.jpeg)
Per a tot això, la família Rull té actualment un centre de fabricació a Lleida, on hi ha la seu central, i oficines a la Vall d’Aran, el Pallars, Andorra i Barcelona. És de les poques empreses del sector que s’han internacionalitzat i “un dels principals proveïdors a Espanya i el més gran a Catalunya”. “El nostre valor afegit, manifesta Víctor Rull, és donar un bon servei de projectes i tècnic, alhora que assegurem el manteniment de les instal·lacions en uns negocis que funcionen pràcticament les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”. Admet que el seu creixement en les últimes dues dècades ha anat acompanyat de l’explosió de la cuina catalana i espanyola en l’àmbit internacional que, a Catalunya, “ha estat molt intens i tenim un nivell d’instal·lacions molt superior al d’altres àrees del conjunt d’Europa”.
Amb l’experiència que els avala, comenta Rull, han aconseguit fites com la de treballar en un muntatge d’una cuina en un establiment d’una estació d’esquí, amb temperatures a menys 20 graus o dissenyar i muntar uns fogons per un xef ‘estrellat’ que va voler que els cremadors de les cuines estiguessin col·locats en forma de rombe “perquè així a l’hora de cuinar creia que hi havia menys perill de cremar-se i era més manejable”. I aquí mana el secret professional: Víctor Rull no explica ni qui ha comprat la màquina japonesa de gel, ni qui té els fogons romboidals.
Del pal de fregar a les cuines industrials
El que sí que explica Víctor Rull és la trajectòria de la companyia que va crear el seu avi. Si més no, curiosa. “El meu avi, juntament amb el seu germà, eren venedors ambulants d’estris de cuina abans de la Guerra Civil i, un cop acabada la guerra, van decidir obrir botiga a Lleida. El meu avi era el comercial de la casa i així va ser com va acabar coneixent a Manuel Jalón, l’enginyer que després de visitar els Estats Units, va inventar i fabricar el primer pal de fregar a Espanya”. Així va ser com Buenaventura i Domingo Rull, de Casa Rull, van acabar sent socis i distribuïdors en exclusiva per a Catalunya de Manufacturas Rodex, la fàbrica que es va obrir el 1958, per fabricar pals de fregar i els cubells de rodets per escórrer-los. Van seguir amb el negoci i la botiga fins a finals dels 80, quan la companyia va començar a trontollar i llavors “van decidir centrar-se en la línia més industrial”, el que ara és el grup Rull. Jalón es va vendre Manufacturas Rodex, el 1989, a la multinacional holandesa Curver BV.