Ryanair segueix insistint i assegura que la seva política d'equipatge de mà, és legal i no canviarà. Tan sols si la sanció del govern espanyol (que han recorregut totes les aerolínies low cost afectades) segueix endavant i finalment, els toca pagar (en el seu cas, 107 milions d'euros dels 179 de multa) haurien de canviar-la. Però això tindrà una conseqüència per als passatgers, adverteix. Els preus dels bitllets d'avió pujaran de preu.

Així ho ha manifestat aquest dimecres Elena Cabrera, portaveu de Ryanair a Espanya, Portugal, França i el Marroc, en un encontre amb mitjans a l'aeroport de Madrid-Barajas, on ha comentat que no els sorprèn que la Fiscalia se sumés ahir a la causa contra les aerolínies low cost per cobrar per l'equipatge de mà. I ha recordat que ells ja van presentar recurs i segueixen en espera.

"És una pràctica legal que emana de la normativa europea, entenem que això (la sanció) no seguirà endavant i en el cas que seguís, els perjudicats més grans seran els consumidors. Seria una pena que els consumidors haguessin de pagar més pels seus viatges".

En aquest sentit, Cabrera s'ha pronunciat sobre que cada aerolínia tingui una política d'equipatge diferent. "Això és un debat que està a mans europees, hi ha molts tipus de companyies aèries a Europa. Hi ha companyies amb 90 seients i menys espai, per això mai no s'ha arribat un criteri específic i s'ha deixat a cada companyia que pugui decidir. En el cas de Ryanair es permet un bony de mà, una motxilla gratis que ha de cabre sota del seient."

També ha indicat que, "no és possible que tots els passatgers entrin amb maleta", ja que els avions de Ryanair "van complets", estan en 96% d'ocupació i de fet, acaben d'arribar els 200 milions de passatgers, "una fita a Europa que cap altra companyia no ha assolit". Per aquesta raó, "no caben tots els tròleis, impossible," ha insistit. La portaveu de Ryanair ha recordat que a les aerolínies se'ls demana que el passatger pugui volar amb un bony i ells ho permeten. "Som el més transparent possible que es pugui ser i vam seguir la normativa legal".

"Som el pirmer client de Aena, però tenim diferències"

D'altra banda, Cabrera ha parlat de la polèmica amb Ryanair per les taxes aeroportuàries i ha assegurat que de moment, no canviaran la programació d'estiu, en la qual la low cost ha decidit eliminar la seva oferta a alguns aeroports secundaris i en total, oferir 800.000 places menys a Espanya. "Lamentablement, això seguirà així en la temporada d'estiu, i no sabem en la d'hivern, estem oberts a continuar conversant. Amb Aena ho fem cada dia, som el primer client d'Aena a Espanya i continuem treballant amb ells. Estem en desacord amb les taxes dels aeroports regionals, però seguim oberts a intentar trobar una mitjana intermèdia, perquè no només Ryanair, totes les aerolínies comercials trobin interessant volar als aeroports secundaris i augmentar la connectivitat, ja que els aeroports existeixen i són allà. És una pena que no s'utilitzin".

Finalment, Cabrera ha revelat que Ryanair no ha tingut contacte amb el ministre de Consum, Pablo Bustinduy, després de la multa cinc low cost per cobrar equipatge i pel seient. Encara que estan "oberts a parlar amb tot el món". I de nou ha insistit que l'objectiu de Ryanair és que el passatger tingui accés als bitllets "més barat possible", perquè el seu preu mitjà són 47 euros i creu que així es pot "democratitzar l'aviació" i la gent "pot continuar volant".