L'operador d'aparcaments Saba va incrementar l'any passat els ingressos d'explotació fins als 308 milions d'euros, un 12% més que en 2022, i l'ebitda es va situar en 143 milions d'euros, també un 12% més. La ràtio ebitda /ingressos va ser del 46% el 2023, una de les més elevades del sector a nivell internacional, segons van destacar el president de la companyia, Salvador Alemany, i el conseller delegat, Josep Martínez Vila, durant la junta d'accionistes d'aquest dimecres. Van subratllar que Saba ha superat l'escenari prepandèmia, tant per activitat com per magnituds econòmiques.
Martínez Vila va avançar que Saba està a punt de "culminar amb èxit" la renovació dels principals contractes de finançament del grup. En aquest sentit, va indicar que el deute financer net es va situar per sota dels 500 milions d'euros a finals de 2023, fet que suposa un "despalanquejament" de més de 100 milions d'euros des de 2019, abans que la pandèmia impactés en els seus comptes. CriteriaCaixa controla el 95,5% del capital d'aquesta companyia d'aparcaments.
Entre altres dades, Martínez Vila va desgranar que l'activitat de rotació es va incrementar un 6% respecte 2022, mentre que el nombre d'abonats va créixer un 3% fins a situar-se per sobre dels registres de 2019. Va afegir que aquesta "tendència positiva" es manté el 2024 i, en aquest primer trimestre, l'activitat comparable assoleix un 2% més que en el mateix període de 2023. En termes econòmics, els ingressos van créixer un 5% i l'ebitda, un 6% en el primer trimestre de 2024.
Salvador Alemany, president de Saba, va apuntar que el grup va finalitzar 2023 amb un total de 27 noves operacions i 43 contractes renovats o renegociats que suposen més de 51.000 places. Entre les operacions més destacades hi ha, al Regne Unit, l'inici de la gestió dels aparcaments de les estacions de Transport for London, organisme responsable de la majoria de la xarxa de transport de Londres, que inclou la del metro, autobusos, taxis, tramvies i algunes línies de tren. Aquest contracte suposa 10.500 places.
Operacions a Espanya
A Espanya, l'operació més important és la gestió per un termini de 40 anys dels aparcaments del Passeig de la Castellana (1.229 places) i Padre Damián (629 places), a la ciutat de Madrid, en una licitació pública impulsada pel Reial Madrid. També han aconseguit allargar els contractes de la Zona Regulada del Port de Blanes (153 places), la Clínica Cima (265 places), a Barcelona, i el contracte de concessió de l'Hospital de Mataró (335 places).
Alemany va informar que Saba va presentar la millor oferta per a l'explotació de la xarxa d'aparcaments de les estacions de Adif i llarga distància, "i només falta la firma per a l'adjudicació formal de la concessió". El contracte, que té 15 anys de durada i inclou 23.000 places d'aparcament a 55 estacions, ampliables a 30.753 a 64 estacions, començarà el 30 de juliol i forma part dels objectius "estratègics" de la companyia.
De cara a la implantació del cotxe elèctric, Martínez Vila va dir que es necessita una "actuació contundent" als aparcaments, atesa la limitació de potència elèctrica de les instal·lacions, que no pot finançar-se exclusivament amb iniciativa privada.
A tancament de 2023, Saba té presència a 183 ciutats de 9 països (Espanya, Itàlia, Regne Unit, Portugal, Xile, Alemanya, Eslovàquia, República Txeca i Andorra) i gestiona 356.000 places en 1.079 aparcaments. Compte amb 2.176 persones a la seva plantilla.