El Banc Sabadell té per davant mesos de lluita contra l'opa hostil que li va plantejar a començaments de maig el BBVA. Al banc català són conscients que la gran batalla tindrà lloc després de l'estiu, ja que en els mesos de tardor i ja a finals d'any i principis de 2025 serà quan els diferents estaments han de donar el seu veredicte i, sobretot, quan els seus accionistes hauran de decidir. Però això no vol dir que aquests últims gairebé dos mesos al Sabadell hagin estat de braços plegats; al contrari, han començat a carregar les armes a base de negoci, imatge i contactes amb inversors.

Fonts financeres i empresarials expliquen a ON ECONOMIA que l'entitat que presideix Josep Oliu ha accelerat la maquinària comercial en les últimes setmanes. No hi ha xifres encara, però es veuran abans de final mes, quan presenti els resultats del primer semestre. Les fonts expliquen que l'activitat ha estat frenètica, els equips de banca d'empreses han sortit a buscar més negoci i s'han fet esforços per atendre amb pressa les que han acudit a les oficines buscant suport.

També expliquen que el Sabadell ha tancat alguns acords amb institucions per facilitar crèdit als seus socis. Per exemple, fa menys de dues setmanes, van firmar amb Club Cambra de Madrid una aliança, com a soci de referència, per "donar suport directe al teixit empresarial de la regió". Qui està rubricant aquests acords és Carlos Ventura, director general d'empreses i de xarxa del Sabadell, que està sent una de les peces clau en aquesta ofensiva ja que aquest veterà directiu és qui millor coneix l'estratègia que ha portat al banc a ser referent en empreses.

Carlos Ventura Banc Sabadell
Carlos Ventura (dreta) firma un acord amb el BEI fa un mes

La part comercial és important en l'ofensiva de l'entitat perquè presentar una gran millora del resultat pot animar la seva acció, reduir la prima de l'opa i, a més, envia el missatge de què el Sabadell en solitari té encara molt de recorregut. Aquest és l'argument que ha esgrimit des del principi, ja des que el consell d'administració va rebutjar la proposta de fusió inicial, decisió que va provocar que Carlos Torres i el seu consell decidissin presentar l'opa sense el suport de la cúpula del Sabadell.

Però la lluita s'entaula en més fronts. Un altre és el de l'opinió pública, que si bé el Sabadell té de cara, és a priori el menys important i, a més, tot s'oblida: fa setmanes ja que cap polític ni empresari rellevant no es manifesta contra l'operació. Però segueixen insistint-hi, i l'està liderant el propi Oliu, segons admeten fonts pròximes al banc.

El president del banc s'ha prodigat molt poc públicament en els últims anys –abans presentava els resultats anuals, però fa anys que només se'l veu a la junta i en un acte de la Cambra de Sabadell-. No obstant això, últimament s'està deixant veure. Dimarts passat, va lliurar un premi en la nit de Pimec, de la qual si bé el Sabadell és patrocinador –com CaixaBank i altres empreses– feia anys que no hi anava, i aquest dimarts torna a aparèixer, aquesta vegada en un acte de la Fundació Banc Sabadell, que ara presideix.

Aquestes aparicions no només li donen visibilitat sinó que a més permeten a Oliu coincidir amb polítics, empresaris i presidents d'institucions amb les quals li convé estar bé. Al sopar de Pimec –al qual correspon la imatge de l'article– havia d'anar-hi Pedro Sánchez, encara que finalment no va fer-ho, però Oliu sí que es va trobar amb Jordi Hereu, Pere Aragonès, Jaume Collboni i Cani Fernández, presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ha d'analitzar l'opa.

La batalla dels accionistes i el cas Villarejo

El tercer camp de batalla és potser el més important: el dels accionistes, inversors i analistes. Si Ventura i Oliu són, respectivament, les peces destacades en els dos primers, en aquest ho són César González-Bueno i l'equip de relació amb inversors. La seva activitat no és tan intensa perquè encara queda per a què hagin de decidir si van o no a l'opa i molts decidiran per la rendibilitat que vegin en aquell moment.

Els principals arguments estan donats i els resultats del segon trimestre ajudaran, però aquesta és una contesa que jugaran sobretot a partir del setembre. Una clau pot ser el cas Villarejo, després de la investigació al BBVA. L'entitat catalana pot jugar aquesta carta, sobretot amb els fons més exigents amb la bona governança, començant per BlackRock. Fonts del sector recorden que si els bancs es van posar les piles en ESG va ser per exigències dels fons –que al seu torn, les rebien dels seus accionistes– i no per voluntat pròpia.

Blackrock, el fons d'inversió privat més gran del món, és molt important, i no només perquè sigui el primer accionista d'ambdues entitats (amb un 5,9% del BBVA i un 6,8% del Sabadell), sinó perquè té un codi ètic estricte en casos com el del banc basc i, a més, en ser un líder, la seva decisió pot arrossegar fons més petits.

En les properes setmanes seguirà l'ofensiva i les presentacions de resultats semestrals en seran una mostra, tant per les xifres que ensenyin al mercat com pel que diguin. Després vindrà l'agost, quan, si s'atura la batalla, serà per reprendre forces i encarar un últim quadrimestre decisiu.