Banc Sabadell ja ha posat al dia els seus accionistes. El seu president, Josep Oliu, firma la carta que l'entitat ha enviat a primera hora d'aquest dimecres als seus accionistes per informar-los que la CNMC ha decidit analitzar l'opa del BBVA més minuciosament i ho farà en fase 2, la qual cosa dilatarà el procés. A més, adverteix que la Comissió Europea està analitzant les subvencions rebudes pel BBVA.

"Voldria informar-lo que la CNMC va anunciar ahir que amplia a fase 2 l'anàlisi de l'opa hostil de BBVA sobre Banc Sabadell. Això implica que aquesta concentració potencial requereix ser analitzada més en detall pels problemes de competència que pugui generar. En aquesta nova fase, l'organisme escoltarà l'opinió de Banc Sabadell i de tercers que puguin resultar afectats per aquesta operació", diu Josep Oliu a la carta.

El president del Sabadell detalla les paraules utilitzades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència en el seu comunicat d'aquest dimarts i explica que necessitarà "uns mesos més" per prendre una decisió. A més, també recorda que queda pendent l'aprovació per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i "si procedeix", del Consell de Ministres. El govern espanyol s'ha manifestat contrari a l'opa i podria vetar la fusió, si bé això no aturaria l'opa.

"Addicionalment, aprofito per comunicar-li que, previsiblement en els propers dies, la Comissió Europea també resoldrà sobre l'impacte potencial de les eventuals subvencions rebudes per BBVA a tercers països que puguin distorsionar el funcionament del mercat de la Unió Europea". Adverteix, no obstant això, que "aquesta resolució és un tràmit que no suposarà cap canvi en el procés de l'opa".

El Sabadell afegeix que els accionistes no hauran de pronunciar-se fins que no s'obri el termini d'acceptació de l'opa, i que comptarà amb un informe del consell d'administració de l'entitat, en el qual valorarà l'oferta del BBVA i farà la seva recomanació als accionistes. Oliu preveu que això pot succeir durant el segon trimestre del 2025.

L'anàlisi de Brussel·les

En virtut de la nova normativa europea que vigila la implicació en el funcionament del mercat de les subvencions rebudes en tercers països, Brussel·les va iniciar a finals d'octubre una investigació sobre el BBVA, que ha de concloure com a molt tard el 26 de novembre.

Es tracta d'una primera fase d'anàlisi i es fa arran de l'opa, perquè la Comissió Europea vol estar segura que possibles subvencions no només distorsionen el mercat europeu, sinó si, a més, han generat un avantatge per al banc que han facilitat la presentació de l'opa sobre un competidor.

Després d'aquest mes d'anàlisi, segons van explicar fonts comunitàries a Efe, la CE decidirà si obre una “investigació en profunditat” de l'opa, la qual cosa la podria paralitzar. En cas contrari, podrà seguir endavant sense problema. 

El reglament sobre subsidis estrangers és una normativa bastant recent, ja que va entrar en vigor el juliol del 2023 per prendre mesures contra possibles distorsions del mercat comunitari per part de subsidis de països externs. Brussel·les obliga des de llavors a les empreses que inicien una operació de concentració, com és el cas de l'opa del BBVA sobre el Sabadell, a notificar-ho si han rebut ajudes públiques de més de 50 milions d'euros en els últims tres anys.