La possible opa del BBVA al Sabadell continua agitant el sector bancari. El banc català ha alertat els inversors que l'operació pot desembocar en la pèrdua de personal qualificat, així com d'oportunitats de negoci. L'entitat que presideix Josep Oliu assegura que no és possible preveure la durada del procés regulatori perquè l'opa sigui autoritzada.
Així ho ha assenyalat a la publicació del seu document de registre universal davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Es tracta del document de registre dirigit al mercat en el qual es descriu la situació i negoci de l'entitat, on també ha analitzat l'operació del BBVA.
El banc apunta que l'opa l'"exposa" a "múltiples incerteses", com ara les seves eventuals conseqüències que manté el grup sobre els acords estratègics amb diverses contraparts per als negocis de, entre altres, assegurances de vida i generals, gestió d'actius i dipositaria institucional, i els costos que poguessin derivar-se per al Banc de Sabadell de l'extinció dels acords esmentats".
Pèrdua de personal qualificat i oportunitats de negoci
En aquest sentit, el Sabadell també subratlla les "possibles pèrdues de personal qualificat" a la recerca d'altres oportunitats professionals "davant el risc de perdre la feina en cas que prosperi l'opa" i les possibles pèrdues d'oportunitats de negoci "a conseqüència de les limitacions a l'actuació dels òrgans d'administració i direcció" del banc durant la baralla de l'opa.
Així mateix, destaca "altres potencials efectes adversos" en l'evolució del seu negoci a conseqüència de l'opa. Quant a la durada de l'operació, el Sabadell explica que en aquest moment "no és possible preveure la durada del procés de revisió regulatòria i autorització per part de la CNMV de l'opa (tot i que el BBVA ha estimat la durada de l'opa en un període d'entre 6 i 8 mesos) ni el resultat que eventualment, si és aprovada, pugui tenir".
D'altra banda, l'entitat catalana destaca que l'opa hostil presentada pel BBVA suposa que el seu consell d'administració està limitat pel que fa a la seva capacitat d'actuació, tal com expliquem a ON ECONOMIA. En qualsevol cas, el Sabadell recorda que el consell ja considerava que la primera oferta de fusió amistosa duta a terme a finals d'abril "infravalorava significativament" el projecte del banc i les seves perspectives de creixement com a entitat independent.
"A la nota de premsa també es va manifestar la confiança plena del consell en l'estratègia de creixement del Banc Sabadell i en els seus objectius financers, un consell que opina que l'estratègia del Banc Sabadell com a entitat independent generaria un valor més gran per als seus accionistes", apunta la companyia en el document remès a la CNMV.
Igualment, reitera que el consell "va concloure que la proposta no satisfeia l'interès del Banc Sabadell i els seus accionistes, i, en conseqüència, va rebutjar la proposta de BBVA; decisió que es va considerar, a més, alineada amb l'interès dels clients i treballadors" del banc.
Per la seva banda, l'entitat que presideix Carlos Torres i dirigeix Onur Genç es prepara per a fer el següent pas: fer oficial l'opa hostil sobre el 100% del Sabadell. A tal fi, ha de presentar a la CNMV la sol·licitud d'autorització, un anunci breu, on l'entitat comunica al mercat que ha enviat al regulador la informació necessària perquè l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura la pugui revisar.
Pel que fa al govern d'Espanya, malgrat la seva oposició frontal a l'operació, que ha mostrat en reiterades ocasions, comença a admetre la limitació de l'executiu per a frenar-la. “Si l'oferta tira endavant, el govern no té element de decisió sobre l'opa”, ha admès el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, aquest dijous a la reunió del Cercle d’*Economia. Tanmateix, ha destacat que aquest poder sí que el tenen la CNMV i la CNMC, organisme, aquest últim, que és clau en temes de competència en un sector on augmentaria la concentració empresarial.