Sembla que els resultats de Sabadell han agradat al mercat. El banc català tanca la sessió d'aquest dijous amb una pujada històrica del 11% que li porta a elevar la seva capitalització per sobre dels 6.000 milions d'euros, això són gairebé 600 milions més que dimecres. El que suposa, no només que recupera nivells no vistos en gairebé quatre anys, sinó que fins i tot supera el valor en borsa de Bankinter.
El banc que presideix Josep Oliu ha comunicat el seu millor resultat en 16 anys, un benefici de 859 milions d'euros que a més ha anat acompanyat d'una millora en els dividends, la qual cosa ha animat els accionistes. En concret, Sabadell ha anunciat que pujarà el pay-out del 32% al 50% aquest any, el que suposa que la meitat del seu benefici anirà destinat als accionistes.
Ho farà de dues maneres, mitjançant el pagament en efectiu de dividends i recomprant accions. Segons avançava el conseller delegat, César González-Bueno, en la presentació de resultats invertiran 204 milions d'euros en la recompra d'accions que preveuen executar entre el segon i tercer trimestre sinó hi ha contratemps al mercat com els dels últims anys, protagonitzats per una pandèmia i una guerra.
L'entitat va ser la segona que més es va revaloritzar l'any passat a la borsa espanyola després de CaixaBank, els seus títols van pujar un 48% i la seva capitalització en més de 1.600 milions d'euros. Aquest dijous n'ha sumat uns altres 600, la qual cosa fa que ara, el valor en borsa del banc català ascendeixi a més de 6.000 milions, per sobre fins i tot dels nivells de 2019, abans de la pandèmia.
També se situa per sobre del seu etern rival en borsa, Bankinter, la capitalització del qual és de 5.800 milions d'euros. I supera folgadament a Unicaja, que val 3.200 milions. Tanmateix, segueix encara lluny dels tres gegants: Santander, BBVA i CaixaBank. El banc d'Ana Botín supera els 53.000 milions, el de Carlos Torres els 38.000 milions i el de José Ignacio Goirigolzarri els 32.000 milions.
L'any, les accions de Sabadell ja pugen un 25%, la qual cosa es tradueix en uns 1.200 milions més. (Va tancar desembre en 4.956 milions). Això suposa la seva completa recuperació després de la patacada en la pandèmia. La crisi sanitària, els tambors de fusió, els ERO i la possibilitat de deixar alguns mercats on operava -com Mèxic i el Regne Unit- van castigar la companyia.
De fet, Sabadell va ser el banc que més va patir amb la Covid. El 2020, la seva capitalització va baixar fins i tot dels 2.000 milions. Tanmateix, també ha estat el valor que millor ha recuperat des d'aleshores, així, aquest dijous ha recuperat també l'euro per acció que va perdre el 2021.
Aquesta millora s'ha basat en els profunds canvis que ha dut a terme l'entitat en tot just dos anys, des de l'arribada del nou CEO i l'aplicació del pla estratègic 2021-2024, amb què Sabadell ha fet un gir als comptes. El més destacable ha estat l'evolució de TSB, que acaba de tancar el seu millor benefici des que el va comprar Sabadell el 2015.
La filial britànica ha guanyat 184 milions, un resultat rècord, mai abans vist, encara que la seva contribució al grup només ha estat de 87 milions d'euros, principalment per la multa de gairebé 50 milions que ha hagut de pagar al regulador pels problemes de la integració tecnològica de 2018, alguns canvis legislatius al Regne Unit i la pujada de provisions, d'uns 87 milions pel risc que la desacceleració econòmica pugui afectar en el pagament de les hipoteques.
El conseller delegat de Sabadell ha insistit que TSB no està en venda ni es plantegen una fusió a Espanya. "Ens agrada el perímetre que té el grup, totes les unitats de negoci. Mèxic, banca de particulars... totes milloren en resultats i no ens dedicarem a comprar o vendre, sinó a gestionar. I ho farem amb TSB i totes les altres coses", aclarien.
El banc s'ha vist beneficiat en els seus comptes per la pujada de tipus d'interès i per la reducció de costos després dels plans d'eficiència posats en marxa a Espanya i el Regne Unit en els últims anys, amb els quals ha reduït els costos en més de 110 milions d'euros. Principalment per les sortides de personal i els tancaments d'oficina, només l'últim any han sortit del Sabadell gairebé 900 treballadors a Espanya i l'entitat ha tancat 60 oficines. Des de l'inici de la pandèmia, la companyia ha retallat un 22% la seva plantilla i xarxa.
Amb tot, el banc català confia que aquest 2023 serà encara millor en resultats. Preveu que el marge d'interessos creixi entre un 15% i un 20%, també la rendibilitat, fins al 9%. I tot això aquest a l'impost, que ja calculen restarà 340 milions de guanys com a mínim en dos anys.