Els anys 2022 i 2023 van estar marcats per les pujades dels tipus d'interès, de l'euríbor i del preu de les hipoteques, la qual cosa va fer que la banca tallés l'aixeta i deixés de deixar diners per comprar una casa. Durant aquests dos exercicis hi va haver menys demanda perquè les famílies no volien endeutar-se car, però també hi va haver menys oferta perquè les entitats preferien evitar el risc. Tanmateix, aquest 2024 s'està vivint una situació molt diferent.
A començaments d'any, el sector financer esperava fins a tres baixades de tipus el 2024, de manera que va obrir de nou l'aixeta del crèdit. Finalment, no s'han produït tantes, i de fet, la primera retallada no va arribar fins al juliol. És per això que les ofertes més agressives s'han vist en els mesos previs. En concret, entre abril i juny.
Així ho demostren també les dades publicades per la banca a tancament juny. Sobre tot els del Sabadell, BBVA i CaixaBank, que han arrasat en aquesta "guerra hipotecària" en concedir un 65% un 45% i un 40% més de préstecs els últims tres mesos.
Sabadell dispara un 65% les hipoteques
El Sabadell és el que més creix percentualment. L'entitat catalana ha venut en el segon trimestre un 65% més d'hipoteques que en el primer, segons reflecteixen els seus comptes. En concret, el banc va vendre hipoteques a Espanya per valor de 1.500 milions entre abril i juny, mentre que de gener a març, va prestar 908 milions.
En el conjunt de l'any, el Sabadell ha firmat préstecs hipotecaris per més de 2.400 milions, superant ja en un 14% les xifres de l'any passat. I anticipa que en el segon semestre continuarà amb aquesta recuperació.
BBVA creix un 45%
BBVA no ha detallat les dades d'hipoteques a Espanya corresponents a la primera meitat de 2024. Però en la presentació de resultats, la directora financera revelava que les xifres de nova producció havien crescut un 25% l'any i un 45% sol en el segon trimestre.
El BBVA i el Sabadell estan immersos en l'opa que el primer banc ha llançat pel segon i també això els ha portat a ser més actius, abaixant preus i concedint més préstecs.
CaixaBank incrementa un 40% les vendes
CaixaBank ha concedit hipoteques per valor de 6.648 milions entre gener i juny. En els tres primers mesos de l'any va vendre 2.790 milions i en els tres següents, uns altres 3.858 milions més. És a dir, va registrar un creixement de gairebé el 40% en el segon trimestre respecte al primer, sent el tercer banc que més creix en el període. La pujada anual és encara més gran, propera al 44%. Doncs en els sis primers mesos de l'any passat la producció hipotecària de CaixaBank va ser de 4.655 milions.
El banc, que és el més gran del país i el que més clients té, revela que ha estat molt actiu aquest exercici en la venda d'hipoteques i que parteix d'aquest impuls ho han aconseguit a través de nous productes especialitzats com la Hipoteca Eficient i la Hipoteca Evolució, l'aposta per canals digitals i noves eines que doten de més autonomia en la decisió a les oficines.
Unicaja no es queda enrere
Unicaja no s'ha quedat enrere en la guerra hipotecària. El banc malagueny ha donat préstecs per comprar un habitatge per valor de 680 milions d'euros en el segon trimestre, gairebé un 31% més que en el primer trimestre.
Però les xifres del conjunt de l'any encara són inferiors a les del 2023. Doncs suma 1.200 milions davant els 1.448 milions de l'exercici passat, la qual cosa suposa un 17% menys.
"L'important és que hem crescut des del primer mes de l'any. Al juliol vam concedir 250 milions i al gener van ser 120 milions, hem duplicat la producció. La hipoteca és el nostre producte core perquè marca un punt de vinculació i estem sent competitius", explicava el conseller delegat en la presentació de resultats.
Bankinter creix, però no a Espanya
Bankinter ha concedit 2.800 milions d'euros en hipoteques durant el primer semestre, davant els 2.900 milions de l'any pas. El banc, que inclou en aquestes xifres el seu negoci a Espanya, Portugal i Irlanda, només creix en aquest últim (un 90%). En Iberia cau un 14% respecte a l'any anterior.
El Santander tampoc no s'ha recuperat. Encara que no ha compartit dades concretes sobre la venda d'hipoteques a Espanya, el seu responsable va explicar que en el segon trimestre va créixer "una miqueta" la demanda de crèdit hipotecari i els saldos. Encara que el creixement, insistia, ha estat "petit".
A la banca no cotitzada s'han produït moviments diferents. Ibercaja no remunta i registra una caiguda del 10,2% en les noves formalitzacions. Abanca creix lleugerament, un 2,9%. I Kutxabank mostren una tendència cap a la recuperació, ja que ha crescut un 8,7% respecte al primer trimestre de 2024 i han assolit els 1.606 milions d'euros al final de juny.