El BBVA i el Sabadell es donen una nova oportunitat després de l'operació fallida del 2020. El BBVA, el tercer banc del país per actius, ha confirmat al mercat que està estudiant una possible fusió amb el Banc Sabadell, el quart. I informa que ha contractat assessors per analitzar l'operació. Així ho ha comunicat aquest dimarts el banc que presideix Carlos Torres en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
"En relació amb les notícies aparegudes en premsa avui, BBVA confirma que ha traslladat al president del consell d'administració de Banc Sabadell l'interès del consell d'administració de BBVA a iniciar negociacions per explorar una possible fusió entre les dues entitats. BBVA confirma que ha nomenat assessors a tal efecte", ha informat la CNMV.
Uns minuts després, el Sabadell ha llançat també el seu comunicat. Molt breu, l'entitat que presideix Josep Oliu es limita a confirmar que ha rebut l'interès de BBVA: "Banc Sabadell confirma que ha rebut a les 13.43 hores del dia d'avui una proposta escrita indicativa de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria per a una fusió. El consell d'administració del Banc Sabadell analitzarà adequadament tots els aspectes de la proposta".
Cal recordar que a mitjans de novembre del 2020, BBVA i Sabadell ja van iniciar les negociacions per fusionar-se, en un context, a més, en què CaixaBank (amb Bankia) i Unicaja (amb Liberbank) també estaven negociant les seves.
Però les discrepàncies en el preu van impedir que l'acord tirés endavant i tot just dues setmanes després de l'inici del procés, van trencar les negociacions.
La situació financera de Sabadell és ara molt diferent. El banc acaba de tancar un trimestre rècord en què ha guanyat 308 milions, un 50,4% el del mateix període de l'exercici anterior. I la seva rendibilitat (ROTE) arriba al 12,2%. El 2020 era del 0%.
Amb l'arribada de César González-Bueno, el 2021, els números de Sabadell van començar a millorar, i el banc va defensar el creixement orgànic, en solitari i sense fusions. Encara que en els últims mesos, l'entitat havia estat al focus mediàtic en conèixer-se que podria estar estudiant els números d'Unicaja, també, de cara a una fusió. Cosa que el president i el conseller delegat han negat reiteradament.
L'última vegada, només fa tres setmanes. "No contemplem cap fusió, no hi ha res de res", insistia Josep Oliu, en una trobada amb periodistes prèvia a la junta d'accionistes. Tot i que ara, el consell d'administració del banc català "analitzarà la proposta".
Si l'operació tirés endavant aquesta vegada, el banc arribaria a uns actius totals de 637.461 milions d'euros a Espanya, per la qual cosa superaria en mida els seus principals competidors, Santander i CaixaBank, els actius dels quals pugen a 613.457 milions, segons els comptes presentats al mercat aquest dimarts.
A nivell grup, assolirien els 1.037 bilions d'euros. BBVA aporta 801.690 milions i Sabadell, 236.135 milions més.
Després de conèixer-se aquesta operació, les accions del Sabadell s'han disparat gairebé un 7%, mentre que les de BBVA es deixaven el mateix, gairebé un 6%.
La redacció d'ON ECONOMIA està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.