Arrenca la temporada de resultats dels primers sis mesos de l'any. A la banca, i com ja és habitual, Bankinter serà el primer a rendir comptes al mercat aquest dijous 18 de juliol. El Sabadell ho farà el dia 23, Santander el 24 i Unicaja, el 30. Per la seva part, el BBVA i CaixaBank, compartiran cartell l'últim dia del mes, el 31 de juliol.

Els inversors i analistes estan expectants perquè les baixades de tipus no han estat tantes com s'esperaven (tan sols n'hi ha hagut una al juny), ni la baixada ha estat molt dràstica (del 4,5% al 4,25%). Per això, s'espera que els resultats tornin a ser rècord. En aquesta ocasió les mirades estan posades a dos bancs concretament: el BBVA i el Sabadell, que des de l'anunci de l'opa s'han convertit en els protagonistes del sistema financer espanyol.

El BBVA, que és el tercer banc més gran d'Espanya per actius, vol demostrar que val la pena comprar el Sabadell (el quart) per convertir-se en el primer. Serien el banc més gran del país per actius i en un dels més grans d'Europa. Però a més vol demostrar que té capacitat per fer-ho. Mentre que el Sabadell vol deixar clar que té múscul financer per continuar creixent com fins ara, en solitari.

Aquest primer pols es mesurarà amb els resultats, els corresponents al període gener-juny, després d'haver presentat fins al març xifres rècord en ambdós casos. A partir de maig, quan el BBVA va anunciar l'opa hostil, el banc va posar en marxa una intensa campanya comercial en oficines amb l'objectiu d'arribar a aquesta prova amb el seu millor marcador. Tant és així que els empleats fins i tot estudien convocar una vaga, si no baixen els objectius que ha fixat el banc.

El Sabadell, per la seva part, està sent molt agressiu amb les seves polítiques comercials per accelerar la captació i guanyar volum. I, entre altres coses, ha millorat el seu compte online o ha abaixat el preu de les hipoteques. Així les coses, les primeres estimacions que hi ha sobre els resultats mostren que tots els bancs han tornat a créixer amb força en el segon trimestre.

Quant guanyaran els bancs en el primer semestre?

Segons les previsions de Renda 4, el Sabadell hauria guanyat en el segon trimestre 424 milions d'euros, un 18% més que l'any passat. En la primera meitat de l'any, el benefici superaria els 730 milions, també per sobre dels 564 milions del 2023; El BBVA, per la seva part, hauria assolit un benefici de 2.384 entre abril i juny, un 17% més que en el mateix període de l'any anterior. De gener a juny, l'esmentat benefici seria superior als 4.500 milions, superant també els 3.900 milions de 2023.

Tanmateix, serà Unicaja qui més elevi el seu benefici en el segon trimestre, percentualment. En concret, un 88%, segons les dades de Renda 4, fins als 196 milions; a CaixaBank creixeran un 74%, fins a 1.553 milions; i al Santander un 20%, fregant els 3.200 milions.

Quant als ingressos, segons les previsions de TradingView, els del Sabadell creixeran un 2% en el segon trimestre respecte al primer i fregaran els 1.600 milions. L'any seran 3.130 milions, un 5,5% més que el 2023; al BBVA, els esmentats ingressos assoliran els 8.650 milions d'euros en el segon trimestre, un 10,6% més que en el primer trimestre, quan van ser de 7.820 milions d'euros.

CaixaBank serà qui registri l'increment percentual més gran, en comptar amb uns ingressos bancaris superiors a 4.000 milions, gairebé un 19% més dels 3.440 milions del primer trimestre. En total, són més de 7.500 milions de gener a juny, un 6% més que l'any passat.

Santander és, tanmateix, el que més ingressa, atesa la seva mida, 30.550 milions en el primer semestre. D'abril a juny són 15.130 milions, un 2% més que al primer trimestre. Des de Renda 4 destaquen que, "encara que en comparativa interanual els avenços seran notoris, per al segon trimestre s'espera veure un marge d'interessos ja pressionat a la baixa de manera generalitzada en comparativa trimestral, amb una evolució del crèdit compensant l'impacte d'un procés de repreciación l'efecte positiu de la qual ja hauria arribat pràcticament al seu final".

També apunten que l'evolució prevista de les despeses d'explotació no haurien d'oferir sorpreses en el segon trimestre. De mitjana, l'entitat estima un creixement dels costos a Espanya del 3% (en comparativa anual) en les entitats cotitzades.