Sabadell i BBVA tornen a apujar el preu de les seves hipoteques a tipus fix en un quart de punt i ho fan en un moment en què aquest tipus d'interès és el favorit per firmar una hipoteca a Espanya. La pujada de l'Euríbor, índex al qual hi ha referenciades la majoria de les hipoteques a tipus variable, ha provocat un interès més important en el mercat per les hipoteques a tipus fix. Així, a l'octubre el 67% de les hipoteques sobre habitatges es van firmar a tipus fix davant un 33% que ho van fer a tipus variable.
I davant d'aquest escenari, marcat per una forta demanda, la banca ha començat a apujar el preu de les hipoteques a tipus fix a poc a poc, però de manera continuada. Totes les grans entitats ho han anat fent des que al juliol el Banc Central Europeu pugés els tipus d'interès per primera vegada i les últimes dues entitats en fer ajustaments a l'alça han estat Sabadell i BBVA.
En concret, Banc Sabadell ha encarit la seva hipoteca fixa a 30 anys en un 0,25% aquesta setmana després que al novembre ja la pugés en un altre 0,5%. Així, la seva hipoteca fixa bonificada, que és més barata per a l'hipotecat si domicilia la seva nòmina i contracta les assegurances de vida, casa i protecció de pagaments al banc català, se situa ara en el 4,40% TAE des del 4,15% anterior. Mentre que la hipoteca sense bonificar assoleix ja el 5,06% TAE.
BBVA també ha pujat la seva hipoteca fixa en un quart de punt aquesta setmana i ho fa per segona vegada aquest mes de desembre. Ara la seva hipoteca fixa a 30 anys sense bonificar assoleix el 4,10% TAE i baixa al 3,62% TAE per a aquells que portin la seva nòmina al banc i contractin una assegurança multirisc de casa amb BBVA Allianz Seguros i al 3,55% TAE per als quals, a més de la nòmina i l'assegurança de casa, també contractin l'assegurança d'amortització de préstecs amb BBVA Segurs. Abans, l'interès d'aquesta hipoteca se situava en el 3,85%, 3,37% i 3,30% respectivament.
Unicaja també va apujar el preu de la seva hipoteca fixa a 30 anys a començaments de desembre. El banc andalús ofereix ara una hipoteca fixa bonificada al 4,07% TAE, que puja al 4,3% per als que no tenen bonificació. Perquè estigui bonificada i sigui més barata, l'entitat demana la domiciliació de la nòmina (a partir de 2.500 euros al mes), rebuts, pagaments amb targeta, donar-se d'alta en alguna assegurança o realitzar aportacions al pla de pensions.
Dels sis grans bancs del país, CaixaBank se situa el primer de la llista com el banc amb la hipoteca fixa més cara. En la seva hipoteca fixa a 30 anys bonificada la TAE assoleix el 4,79%, li segueix Santander amb el 4,49% TAE, Sabadell que amb els nous canvis es col·loca en el 4,40% TAE, Bankinter que la manté en el 4,09% TAE, Unicaja que l'ofereix ara al 4,07% TAE i BBVA, que malgrat les pujades, la situa fins i tot, per sota del 4%. En concret en el 3,62% TAE.
Els grans bancs digitals, que fins ara havien mantingut una política de preus més prudent que les seves matrius, també comencen a apujar els preus de les seves hipoteques. EVO Banc, el banc digital de Bankinter, ha encarit la seva hipoteca fixa bonificada a 25 anys en un 0,2% en els últims dies, fins al 3,13% TAE des del 2,93% en el qual se situava abans, trencant així la barrera del 3% que Imagin i Openbank ja havien creuat. El primer, que és el banc digital de CaixaBank ofereix una TAE del 3,17% en les hipoteques bonificades a 25 anys i el segon, que és el digital de Santander, del 3,33% TAE.
Les hipoteques fixes continuen en auge
Les hipoteques fixes continuen en auge encara que hagin caigut lleugerament des de gener i així ho reflecteixen les dades de l'INE. No només perquè a l'octubre gairebé el 67% de les noves hipoteques es firmessin a tipus fix, també perquè hi va haver més de 10.000 hipoteques existents que van canviar les seves condicions, en concret, els seus tipus de referència i després d'aquests canvis, el percentatge d'hipoteques a interès fix va augmentar del 24,2% al 53,3%, mentre que el d'hipoteques a interès variable va disminuir del 75% al 44,9%.
Aquesta caiguda, de gairebé el 30%, es produeix després de la forta i ràpida pujada de l'Euribor, que actualment es troba en nivells no vistos de 2008, fregant ja el 3%. L'índex va arrencar el curs en negatiu, en el -0,5%, però els rumors que el BCE pujaria els tipus d'interès el van portar a donar-se la volta a l'abril i començar a cotitzar en positiu. Després ha continuat pujant i aquest desembre ja assoleix el 2,9%. Això ha provocat que moltes famílies hipotecades a tipus variable hagin optat per canviar la seva hipoteca per una altra de tipus fix, un interès que no es mou conforme als vaivens del mercat.