Els sis bancs de l'IBEX retran comptes al mercat a partir d'aquest dijous, quan Bankinter doni el tret de sortida a la temporada de resultats del tercer trimestre. La resta d'entitats ho faran la propera setmana, l'última del mes. Dimarts serà el torn del Santander, dimecres de Unicaja i dijous de CaixaBank, BBVA i Sabadell.

Com ja va ocórrer en el trimestre anterior, BBVA i Sabadell seran els grans protagonistes aquests dies. Des que el primer va presentar la seva opa sobre el segon, s'ha intensificat la competència entre ells, però també a tot el sector. Perquè a més, han estat uns mesos marcats per les baixades de tipus d'interès, que han portat a les entitats a ser més agressives amb les hipoteques i la captació de nous clients a través de comptes remunerats o comptes nòmina.

La correcció de l'euríbor (que entre abril i setembre ha baixat del 3,7% al 2,9%) ha començat a notar-se en el marge d'interessos, tal com expliquen des de Renda 4. "La intensitat dependrà, entre altres coses, de l'evolució dels volums de crèdit. Estimem una caiguda trimestral del -2,5% de mitjana, en el negoci dels bancs a Espanya."

Però precisament per això, per evitar que la caiguda del marge sigui més gran, s'ha desencadenat una autèntica guerra hipotecària en els últims mesos per part de les entitats. Tant és així, que el BBVA ha realitzat la seva rebaixa més gran des de 2020. Encara que no ha estat una excepció, segons diferents experts, des de la primera baixada de tipus al juny tot el pool bancari ha reduït els preus hipotecaris que té al seu aparador.

En paral·lel, les entitats s'han llançat a captar nous clients particulars amb suculentes ofertes de comptes remunerats i comptes nòmina, que incentiven amb diners en efectiu. Malgrat ser una pràctica molt estesa a Espanya, hi ha entitats que no ho feien i han començat a fer-ho en els últims mesos. Com CaixaBank, que regala ara 250 euros als nous clients que domiciliïn la nòmina. I el BBVA, que ha pujat l'aposta a 400 euros.

Les ofertes a pimes també s'han intensificat

El mateix ha ocorregut amb les empreses, sobretot les pimes, que s'han convertit en "la joia de la corona" en l'opa del BBVA sobre el Sabadell. Les entitats competidores han volgut pescar en riu revolt i han llançat tota mena d'ofertes dirigides a autònoms i petites empreses, com comptes remunerades, targeta sense cost o tarifa plana per als TPV dels comerços.

El Sabadell no ha hagut de ser tan agressiu aquest trimestre perquè ja havia baixat molt les hipoteques abans de l'opa i també va llançar diverses ofertes per captar clients (particulars i empreses) a través del seu compte online. Unes ofertes que ha mantingut o millorat, així, els analistes apunten que el marge d'interessos del banc català no decreixerà.

"Estimem un marge d'interessos de 1.236 milions d'euros per al tercer trimestre, en línia amb l'any anterior", apunten els de Renda 4. Al contrari, preveuen que el BBVA ja mostri una caiguda del marge aquest trimestre d'entorn del 3% igual com altres entitats com Unicaja (s'espera caiguda de l'1%) o Bankinter (del 2%). A Santander i CaixaBank es preveu fins i tot un lleuger creixement.

En qualsevol cas, seran els bancs amb més préstecs a tipus variable els que més pateixin la baixada de l'euríbor, ja que aquestes baixades es van traslladant a la cartera de crèdit progressivament. L'ajustament més sever es va iniciar al juliol, una vegada realitzada la primera baixada de tipus al juny.

La banca torna a presentar beneficis rècord

Encara que el focus del mercat continuarà sent en el marge d'interessos i la pròpia banca ja va advertir que havia "tocat sostre", les entitats tornaran a presentar resultats rècord. S'estima que les sis de l'IBEX han guanyat de gener al setembre uns 23.000 milions d'euros, superant en un 16% els beneficis del mateix període de l'any anterior.

El Santander hauria assolit un benefici de 9.200 milions fins al setembre, segons els analistes; BBVA guanyaria més de 7.000 milions; CaixaBank excediria els 4.200 milions d'euros a tancament del tercer trimestre; el Sabadell fregaria els 1.200 milions; Bankinter superaria els 700 milions i Unicaja obtindria un benefici d'entorn de 450 milions en els primers nou mesos de l'any.