Nova 'enganxada' entre el BBVA i el Sabadell. Si ahir el primer banc assegurava que la CNMC tardaria poc a pronunciar-se sobre l'opa perquè no hi ha problemes de competència. Avui el segon diu el contrari. En concret, que l'opa no és igual als processos de fusions anteriors, com el de CaixaBank i Bankia, i que la resposta de la CNMC a l'opa anirà per llarg. Els dos bancs, de fet, han defensat aquestes idees en la mateixa trobada, la conferència anual de Bank of America a Londres. Però en dies diferents.

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, assegurava aquest dimecres que l'opa avança de forma "decidida" i comentava que si la CNMC utilitza la mateixa metodologia que en operacions precedents, "l'operació hauria d'aprovar-se en fase 1, perquè no hi ha problemes de competència". En concret, el CEO va explicar que l'operació no superaria els llindars establerts per la UE per a fusions, que són, un 25% de quota de mercat per a l'entitat combinada i un increment del 10% de quota aportada per l'entitat adquirida.

Tanmateix, el conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, que ha participat en la mateixa conferència, però aquest dijous, indicava que no veu similituds entre l'opa llançada pel BBVA i el procés de fusió amistosa de CaixaBank i Bankia. Per això, anticipa que el dictamen de la CNMC no es produirà tan ràpidament.

"Bankia era un banc minorista", apuntava el CEO. I "a més, no és el mateix que alguna cosa passi abans que passi després. Així que hem de mirar a la concentració que existeix ara", agregava. També aprofitava aquí per puntualitzar que la fusió de CaixaBank i Bankia va ser amistosa, mentre que l'opa del BBVA sobre el Sabadell, és hostil.

El Sabadell té clar que la CNMC, que és qui mesura la competència i com pot afectar que hi hagi un banc menys, no resoldrà l'opa en la primera fase. De fet, creu que la portarà a una segona fase, que al seu torn n'activaria una tercera en la qual el govern espanyol pot rebutjar-la o optar per endurir qualsevol condició que prèviament hagi posat aquest organisme. Com ja ha advertit el ministre Carlos Cuerpo en reiterades ocasions.

Així, el calendari amb què treballa el Sabadell situa el final de l'opa a l'estiu de 2025, moment en què entén que arribarà la resposta de la CNMC i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). "És un procés molt complex", subratllava González-Bueno.