L'opa del BBVA pel Sabadell, s'escalfa. L'operació financera de l'any ja ha rebut la no-oposició del Banc Central Europeu, però encara ha de rebre el vistiplau de la CNMV i de la CNMC per poder seguir endavant. El punt més complicat l'analitzarà aquesta última institució, la CNMC, que és qui s'encarrega d'analitzar l'impacte en la competència de la banca espanyola. Un impacte que el Sabadell creu que rellevant, sobretot en pimes, i per això, preveu que l'opa no tingui èxit.

Així de clar es mostrava aquest dilluns el conseller delegat del Sabadell, en un fòrum empresarial, on assegurava que la probabilitat que l'opa del BBVA tiri endavant és "molt baixa". I a més, defensava, que l'operació "ha descarrilat". César González-Bueno carregava contra el BBVA, que li va llançar una opa hostil el mes de maig passat, en un fòrum on també participava el director general del BBVA a Espanya, Peio Belausteguigoitia.

González-Bueno aprofitava per parlar de l'operació en el seu conjunt, recordant que el preu que ha ofert el BBVA als accionistes del Sabadell infravalora el banc català. També, recordava que l'acció del BBVA és la que més ha caigut del sector per la seva gran exposició a Mèxic. Des de l'anunci de l'opa, l'acció del Sabadell ha pujat un 8% i CaixaBank, per exemple, un 5%. Però la cotització del BBVA "ha caigut un 15%", apuntava.

El CEO indicava que el 50% dels seus beneficis són a Mèxic i els bancs mexicans en euros han caigut un 30%. Per tant, el BBVA, que té una exposició del 50%, ha caigut la meitat, el 15%. "És pura matemàtica" comentava. I ara, "la prima és nul·la", agregava. "El Sabadell està en línia amb els nostres competidors i el BBVA "amb els seu, indicava també.

D'altra banda, el Sabadell també atacava el BBVA pels problemes de competència que es poden generar a Espanya si l'opa surt. "Una de cada dues pimes a Espanya és clienta del Sabadell i perdrien aquest dret. No és el mateix passar de cinc grans bancs a quatre. El mercat diu a crits que seria una pena que hi hagués menys competència", assegurava.

En aquest sentit, recordava que les associacions empresarials on el Sabadell té presència i les CCAA s'han pronunciat en contra. Fins i tot els sindicats CCOO i UGT "han fet un comunicat conjunt explicant per què és dolent per a l'ocupació i la competència". González-Bueno insistia llavors que l'operació és "complexa" perquè el BBVA és un "grandíssim banc en pimes i nosaltres també".

I en últim lloc, acusava el BBVA de no estar sent transparent amb els accionistes. "La informació és contradictòria", ja que els 750 milions d'estalvis de costos per la fusió anaven a ser estalvis de tecnologia, i ara s'ha dit a la SEC dels Estats Units que 300 milions seran de personal i oficines, i uns altres 450 milions de tecnologia. "Això és important que s'aclareixi de cara als accionistes, perquè puguin prendre una decisió encertada, sabent quin és la xifra sense fusió, perquè no està molt clara".

Des del BBVA, Peio Belausteguigoitia, responia al del Sabadell que "el que té de bo aquesta operació és que parlaran els accionistes" i no els bancs. També defensava que “estan col·laborant activament” amb la CNMC perquè analitzi amb tota la informació els temes de competència.I recordava que a Espanya, ja hi ha precedents recents i similars, referint-se a la fusió de CaixaBank-Bankia, i d'Unicaja i Liberbank.