El Sabadell s'ha reunit amb els seus accionistes aquest mes. Es tracta d'una trobada habitual que el banc realitza dues vegades a l'any, al març i a l'octubre, però que atès el context ha estat marcat per l'opa del BBVA. El president i el conseller delegat van donar davant de centenars d'inversors previsions de resultats i punts estratègics per defensar el seu futur en solitari. Deixant clar el seu rebuig de l'opa i que falta informació sobre l'operació.

En concret, Josep Oliu i César González-Bueno van destacar sis aspectes clau en els quals creuen que el BBVA ha d'aportar més claredat perquè els accionistes del Banc Sabadell puguin prendre una decisió a l'hora de votar, ja que els inversors seran els qui tinguin l'última paraula una vegada que l'operació rebi les autoritzacions necessàries de la CNMC i la CNMV.

El primer d'aquests punts és l'impacte financer de l'operació "en escenari de fusió i de no fusió"; El segon, més claredat amb les sinergies esperades a cada escenari. I en tercer lloc, el Sabadell requereix més informació sobre els costos de reestructuració, segons va assenyalar davant dels accionistes.

Fins ara, el BBVA ha avançat que si l'opa tira endavant i després hi ha fusió amb el Sabadell, la reestructuració de costos serà d'uns 1.450 milions d'euros. Això és el que preveu gastar en ajustar la seva estructura per convertir-se en un sol banc. Després, arribarien els estalvis de costos, que l'entitat basca xifra en 850 milions d'euros a tres anys.

El 25% dels estalvis el primer any, després de la fusió i la resta el tercer any. D'ells, uns 450 milions d'euros seran estalvis administratius i de tecnologia, 300 milions pels estalvis de personal i 100 milions més per menors costos de finançament a l'engròs. Tanmateix, l'entitat no ha donat detalls dels quals seria aquests estalvis en el cas que no hi hagués fusió. Un escenari possible si el govern espanyol la llança per enrere o si la CNMC posa moltes condicions, tal com reconeix el propi BBVA.

El Sabadell vol que s'aclareixi l'impacte en el negoci de pimes

En quart lloc, els banquers del Sabadell demanen que s'aclareixin les pèrdues de negoci, "especialment en pimes". En els últims dies, el BBVA ha dit que només l'1,5% de les pimes a Espanya treballa en exclusiva amb BBVA i Banc Sabadell, la qual cosa suposa que una gran majoria compta, a més, amb una altra entitat. Per la qual cosa la pèrdua de negoci si desapareix un banc seria mínima. Però l'entitat catalana pensa que el solapament "és molt més gran". El Sabadell defensa que el 50% de les empreses espanyoles són clients del Sabadell, encara que també ho siguin d'altres bancs.

El cinquè aspecte en el que banc demana claredat, és amb els impactes en capital que puguin tenir la ruptura d'aliances i per ajustaments de valoració. El Sabadell té acords amb Zuric, BNP Paribas, Amundi i ALD Automotive. BBVA no ha especificat al mercat quin és el cost estimat de trencar aquestes aliances perquè ho desconeix. Al seu informe a la SEC dels EUA assenyala que no comprarà cap d'aquestes participacions i quan arribi el moment negociarà amb cada un d'ells.

L'últim punt sobre el qual el Sabadell demana claredat al BBVA perquè els seus accionistes puguin tenir tota la informació abans d'anar a l'opa, és sobre les condicions de competència que imposi la CNMC, encara que això tardarà a arribar. L'organisme que presideix Cani Fernández ja ha revelat que el termini per pronunciar-se era d'un mes, però el rellotge es per a cada vegada que ha de demanar informació a un banc o l'altre, i ho ha fet diverses vegades.

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, fins i tot ha apuntat que l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell podria estendre's "fins i tot ben entrat el primer trimestre de 2025". Fins i tot el mateix Sabadell calcula que la CNMC pot tardar fins a 8 mesos a respondre a l'opa. Davant dels seus accionistes va indicar que si es resol en fase 1 (en la qual es troba ara) podria arribar a desembre de 2024, però si passa a fase 2 no es coneixerà la resposta fins al segon trimestre del 2025.