La direcció d'anàlisi de Banc Sabadell ha coincidit amb l'opinió del fons Mason Capital, titular del 2,1% de les accions de classe 'A' de Grifols, que la possible opa de Brookfield infravalora la farmacèutica. "Estem d'acord amb l'opinió de Mason que una valoració de Grifols d'entre 11 i 12 euros per acció suposaria infravalorar la companyia, ja que aquest nivell està molt per sota de la nostra valoració i la de consens", han considerat els analistes del Sabadell. Els experts del Sabadell han destacat que el fet que accionistes de Grifols s'oposin a l'oferta pública d'adquisició (opa) és una "notícia negativa" quant a la possibilitat que l'operació no tiri endavant, malgrat que compta amb el suport de la família Grífols.

Es pot recordar que Mason Capital és un dels accionistes minoritaris que, fa poques setmanes, va demanar un lloc en el consell. En concret, aquest fons juntament amb Flat Footed i a Sachem Head Capital Management, que en conjunt posseeixen el 7,72% del capital de la indústria farmacèutica Grifols van sol·licitar la seva representació en el consell d'administració del grup. En aquest sentit, Mason Capital diu que el consell hauria d'aplicar "immediatament" unes mesures que passen, entre altres qüestions, per donar accés al consell a Paul Herendeen com a candidat designat pels accionistes minoritaris agrupats, per començar així a "solucionar els problemes actuals de govern corporatiu" de la firma catalana.

Així s'han pronunciat des de l'entitat després de conèixer-se que Mason Capital, va enviar divendres passat, 8 de novembre, una carta als consellers i accionistes de la companyia catalana. El fons accionista qüestiona a la direcció de l'empresa, la seva gestió i el 'governance', i indica que no està d'acord amb el procés de venda obert amb Brookfield". Segons l'opinió de Mason, "Grifols hauria d'obrir un procés obert de venda que permetria aconseguir una valoració més gran per als accionistes, alhora que comenten que el preu de 12 euros per acció, "el dit per a l'opa, seria infravalorar la companyia". Referent a això, els responsables de Grifols no han fet comentaris, malgrat que Mason també ha demanat de reprogramar el capital markets day que la direcció de Grifols va suspendre, ja que consideren que "cancel·lar-lo només va beneficiar la família i Brookfield a compte dels accionistes independents".

Segons Mason Capital, l'operació que es prepara és el "resultat d'una mala gestió corporativa per part d'un consell d'administració conflictiu amb un historial de mala assignació de capital". "Brookfield no és necessari", ha considerat Mason Capital, que recorda que "la família i els seus directors relacionats tenen actualment el control de facto del consell d'administració, aproximadament, el 31% de les accions de classe 'A' amb dret a vot. "El 69% restant pot solucionar de forma permanent les falles de governança corporativa en Grifols i alliberar un enorme valor en fer-ho", ha afegit. També ha criticat que el consell actual té un "llarg historial de mala assignació de capital", ja que considera "cada gran transacció -de més de 1.000 milions d'euros- des de 2014 ha destruït valor per als accionistes", segons informació a què ha tingut accés Europa Press.

Accions que van destruir valor

"El palanquejament net consolidat de Grifols és, actualment, de 5,1 vegades", ha indicat Mason Capital, que explica que "l'elevat palanquejament va deixar Grifols vulnerable a un informe curt fals de gener de 2024, que se centrava en un balanç suposadament insostenible." "Si l'empresa no hagués realitzat la sèrie d'operacions destructores de valor resumit anteriorment, el palanquejament net seria d'unes raonables 3,6 vegades. Amb aquest prudent nivell de palanquejament, l'empresa podria haver executat un programa de recompra d'accions per defensar-se de l'informe curt o fins i tot evitar-ho per complet. Tanmateix, la incertesa causada per l'informe curt continua afectant negativament la cotització de Grifols en l'actualitat", ha afegit.

A més, Mason Capital li preocupa que aquestes transaccions "il·lògiques" es deguin a l'existència de consellers altament conflictius en el consell d'administració de l'empresa", ha remarcat el fons d'inversió, que revela que els membres més antics del consell "són membres de la família o Tomás Daga, l'assessor més proper de la família Grifols i soci fundador d'Osborne Clarke España."

"La mala assignació de capital per part d'un consell en conflicte és un símptoma de greus problemes de govern en Grifols", ja que "tenir un conseller que es beneficia de les mateixes operacions de fusions i adquisicions que han perjudicat materialment els accionistes hauria de preocupar tots els inversors, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i tots els consellers".