Un nou competidor irromp al mercat de les hipoteques mixtes, el Banc Sabadell, que acaba de llançar-se a aquest mercat atesa la forta demanda que hi ha cap a elles, si bé, la pujada de tipus d'interès està provocant una fugida de les hipoteques variables i un fort encariment de les fixes. "És una excel·lent solució en temps d'incertesa", posava en relleu el conseller delegat del banc, César González-Bueno, en la presentació de resultats fa uns dies.
La incertesa a què feia al·lusió el CEO de Sabadell és la pujada de tipus d'interès i, com a conseqüència, de l'euríbor, que va superar el 4,1% al juliol. El que ha provocat un encariment de les hipoteques variables de fins i tot 300 euros al mes per als qui ja estaven hipotecats i una baixa demanda cap aquest producte per part de qui s'estima hipotecar. Al seu torn, ha despertat una demanda més gran cap a les de tipus fix i això ha fet que es disparin els preus.
"El mercat diu que estem en una corba invertida, i per això una hipoteca amb un tipus d'interès fix al principi que després passi a variable pot ser atractiva per als clients", explicava el CEO. Perquè precisament així és com funcionen les hipoteques mixtes, es paga un interès fix durant els primers anys i un tipus variable la resta del termini.
Sabadell encara no publiciti la seva hipoteca mixta de forma massiva en la seva pàgina web, però ja l'està oferint a través d'oficines o d'algunes plataformes, com al servei de broker hipotecari de Kelisto. Des d'on expliquen que, la seva oferta s'uneix ara a la d'altres entitats com ING, Openbank, Evo Banco, Unicaja, Bankinter o Ibercaja, que a més, en els últims mesos han posat en relleu com s'ha disparat la seva contractació.
L'última a fer-ho, de fet, ha estat ING. En els comptes del primer semestre de l'any revela que del total d'hipoteques venudes entre gener i juny, un 50% van ser mixtes davant un 43% de variables i un 7% de fixes.
La hipoteca mixta s'ha tornat la preferida de molts espanyols aquest 2023. Des de Kelisto revelen que la venda d'aquesta modalitat d'hipoteca a través del seu broker hipotecari va assolir el 28% del total en el primer trimestre, però en el segon ja suposen un 44% sobre el total. "Cal tenir en compte que l'usuari encara no les busca massa, però els bancs sí que estan molt interessats a oferir-les-hi. Una vegada que l'usuari veu les condicions, es convenç i hi acaba optant", expliquen.
Des d'una altra plataforma, Trioteca, confirmen aquesta tendència. En el seu cas, les hipoteques mixtes s'han multiplicat per set en tan sols un any. "Aquesta modalitat, que combina una part d'interès fix i una part variable, ja suposa el 43,6% de les hipoteques formalitzades al juliol. S'ha convertit en la millor alternativa davant de l'escalada de l'euríbor, que va tancar el mes de juliol en el 4,153%, la xifra més alta des de novembre de 2008," indiquen.
Segons dades de l'informe hipotecari del Centre d'Estudis de Trioteca de juliol de 2023, canviar la hipoteca amb ells de variable a mixta per fugir de les fluctuacions de l'euríbor suposa actualment un estalvi mitjà mensual de 346 euros, això són 161 euros més que si es canvia d'hipoteca variable a fixa. Doncs en aquest cas, l'estalvi mensual que s'aconsegueix en canviar la hipoteca de variable a fixa és de 185 euros.
Aquestes dades estan molt en línia amb els de l'Associació Hipotecària Espanyola, comenten des de Kelisto, que ara per ara només ha donat informació fins al primer trimestre de l'any. És a dir, són les dades de gener a març, on l'AHE assegura que el repartiment d'hipoteques contractades en aquell període ha estat: un 47% a tipus fix, un 28% a tipus mixt i un 25% a tipus variable. "Caldrà esperar a les dades del segon trimestre, però no seria estrany un fortíssim avanç".
L'Institut Nacional d'Estadística, que és qui desglossa mes a mes quantes hipoteques es firmen a Espanya, no revela encara quantes d'elles són mixtes, a aquestes les inclou dins de les de tipus fix, que clarament s'han disparat en un any, des de la primera pujada de tipus.