L'opa del BBVA sobre el Sabadell es troba en un moment clau. Ja que la CNMC, que porta estudiant l'impacte que podria tenir aquesta operació en la competència bancària des de fa gairebé un any, està a prop de comunicar si autoritza o no l'adquisició. Encara que abans de pronunciar-se, ha decidit fer un nou test de mercat a organitzacions empresarials com Cepyme, el Consell General de Cambres de Catalunya o la Cambra d'Alacant, i a la banca, incloent el mateix Sabadell, que esgota els terminis i encara no ha respost.
Així ho ha confirmat el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, en una entrevista amb EFE. En el test de mercat, la CNMC pregunta pels compromisos i les mesures proposades pel BBVA a la CNMC per poder comprar el Sabadell i no afectar la competència. Les consultes es van iniciar el dijous 3 d'abril i el termini màxim per respondre a aquests qüestionaris és de 10 dies hàbils.
Però no a totes les entitats i organitzacions consultades (40 en total) els ha arribat el mateix dia i per això no està clar quan pot emetre el seu veredicte la CNMC, que haurà d'examinar totes aquestes respostes i té pel mig la Setmana Santa. Malgrat això, l'organisme que presideix Cani Fernández confia a no retardar gaire més la seva decisió i fins i tot tenir-la a finals d'aquest mes si fos possible.
González-Bueno recomana a la CNMC que prengui un temps per analitzar els resultats del test
Encara que altres fonts financeres creuen que la resolució de la CNMC podria allargar-se fins al maig, després passar per mans del govern espanyol i que la votació dels accionistes del Sabadell, si fos el cas, no es produís fins almenys setembre. En qualsevol cas, el CEO del Sabadell advoca per la "serenitat" i recomana a Competència que, abans d'aprovar la seva resolució, prengui un temps per analitzar els resultats del test de mercat.
A propòsit d'aquest test, González-Bueno lamenta que hagin quedat fora els sindicats (CCOO i UGT) i grans patronals com Foment, també que no s'hagi donat més termini a Pimec per respondre. La patronal estudiava demanar una pròrroga a la CNMC per donar la seva opinió en el test de mercat a fi de tenir temps d'analitzar la documentació i fer les esmenes oportunes.
Quant als compromisos per si mateix, el conseller delegat del banc català considera que la solució més eficaç per garantir la competència després d'una hipotètica compra del Sabadell per part del BBVA seria exigir mesures estructurals al comprador com la venda de determinats negocis, entre ells carteres de crèdits a pimes en algunes regions.
Però en vista que la CNMC no contempla aquesta possibilitat i podria aprovar l'operació únicament amb els compromisos proposats pel BBVA, el CEO del Sabadell veu "raonable" que el nou grup hagi de mantenir "estable" la quota total de crèdit de les pimes en les quals més del 20% del seu finançament venja dels dos bancs durant "un temps prolongat", un mínim de 5 anys.
Es tractaria de totes aquelles empreses clientes dels dos bancs que, en conjunt, rebin almenys el 20% del seu finançament d'ells, incloent tant línies de circulant com crèdit a mitjà i llarg termini, és a dir un 20% de quota a la Central d'Informació de Riscos del Banc d'Espanya, la Cirbe, en entendre que en aquests casos hi ha una dependència d'aquestes dues entitats.
González-Bueno estudia la idea que el nou grup estigués obligat a mantenir "estable" aquesta quota de finançament a les pimes, el que es traduiria en donar més crèdit en aquelles regions en les quals està creixent o reduir-lo on s'estigués contraient. A més, seguir la quota total de crèdit de les pimes és "molt senzill" perquè és una dada que cada mes té el Banc d'Espanya.
El conseller delegat del Sabadell pensa que seria una solució "molt raonable" que donaria flexibilitat a les pimes i possiblement eliminaria moltes de les preocupacions que ara tenen davant de la possibilitat que el BBVA acabi prenent el control del Sabadell.