El Sabadell, que ahir a la nit va acabar de declarar la guerra al BBVA per l'opa hostil, en acusar-lo d'irregularitats, considera que el banc presidit per Carlos Torres hauria d'informar de quins accionistes donen suport a aquesta opa. Al comunicat de dijous a la nit a la CNMV, l'entitat presidida per Oliu assegurava que hi havia "dades incompletes que poden afectar el mercat", i fonts internes del banc reconeixen a ON ECONOMIA que el que exigeixen és transparència sobre els accionistes que estarien disposats a acceptar-la.
"BBVA ha publicat una presentació en anglès sobre l'operació, una nota de premsa i ha convocat analistes i inversors a una presentació. (…) La referida documentació, no incorporada a l'anunci, així com la informació proporcionada a la reunió, vulneren l'article 32.1 del Reial decret 1066/2007, de 27 de juliol, sobre el règim de les ofertes públiques d'adquisició de valors i, en general, introdueixen dades incompletes que poden afectar el mercat", deia el comunicat remès a la CNMV dijous a la nit.
A la reunió amb accionistes, el BBVA va deixar caure dijous que "alguns accionistes del Banc Sabadell valoren positivament l'operació" presentada per l'entitat, que va ser rebutjada pel Sabadell i que també va rebre les crítiques del govern espanyol, el govern català, la patronal catalana Foment del Treball i els sindicats.
Crítiques des de diferents sectors
Pel Govern, l'absorció del banc català restaria força a l'economia catalana, i els clients també hi sortirien perdent, ja que hi hauria menys competència, mentre que Foment va posar l'accent en el fet que perjudicaria les petites empreses catalanes que es financen amb el Sabadell. Els sindicats ja alerten de possibles perjudicis per als treballadors de tots dos bancs en cas d'una fusió forçada. El candidat Carles Puigdemont va acusar el govern espanyol de planejar l'opa i va demanar "de respondre amb força, amb dret i justícia" a l'operació.
L'opa hostil va irrompre al mercat a primera hora del matí de dijous, una setmana després que el Sabadell rebutgés una primera oferta amistosa de compra, i va sacsejar els mercats a només quatre dies de les eleccions catalanes.
El BBVA ofereix una acció del banc per cada 4,83 títols del Sabadell, operació que se saldaria amb 12.000 milions en accions, i Josep Oliu lidera una defensa per convèncer els seus accionistes que no venguin.
"L'oferta està condicionada a obtenir més d'un 50,01% del capital social del Banc Sabadell, a l'aprovació de la Junta General d'Accionistes del BBVA i a l'aprovació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i la Prudential Regulation Authority del Regne Unit. El tancament de l'operació es duria a terme en un període d'entre sis i vuit mesos, un cop rebi les autoritzacions necessàries", deia un dels comunicats del BBVA, que espera culminar la compra a mitjans del 2025.
El BBVA té ara un mes des de dijous per demanar autorització a la CNMV, que tindrà 20 dies per autoritzar l'opa. Si la CNMV demana informació addicional, el BBVA torna a tenir 20 dies per a presentar-la. El termini perquè els accionistes acudeixin a l'oferta l'ha de decidir el comprador, però no ha de ser inferior a 15 dies ni superior a 70, comptats des del dia hàbil borsari següent a la publicació de l'oferta, o sigui, avui.