El Banc Sabadell fa el primer pas per oposar-se formalment a l'opa del BBVA. El deure de passivitat no li permet realitzar moltes actuacions i els seus moviments són limitats des que al maig es llancés l'opa pel 100% de les seves accions, però ara la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) li ha donat via lliure amb l'obertura de la segona fase de l'expedient, que permet a les persones físiques o jurídiques que puguin resultar afectades presentar al·legacions. Inclòs el propi Sabadell.

Així, el Sabadell ja s'ha personat aquest mateix matí per poder formar part de l'expedient i presentar la informació o les al·legacions que consideri oportunes perquè Competència prengui una decisió sobre l'operació. Ho ha fet a penes unes hores després que la CNMC renunciés a aprovar l'opa en fase u i decidís enviar-la a fase dos per analitzar-la amb més detall. El que pot dilatar la resposta final tres mesos o més.

El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, ho ha explicat aquest matí durant la seva participació en un fòrum de banca organitzat per Deloitte. Aquí, ha comentat primer que els clients del banc "prefereixen" que el Sabadell continuï existint i no desaparegui, com ocorreria si prospera l'opa del BBVA i hi ha fusió. "El tenen clar des del moment que ens elegeixen i això és més clar al món de les pimes que de particulars".

Sabadell insistia en què una dècada dues pimes a Espanya treballa amb el Sabadell a nivell nacional i en alguns territoris, fins i tot són més. Però si el banc desapareix "perdrien aquesta voluntat d'elegir, per això s'han manifestat de forma tan clara tantes associacions empresarials o comunitats autònomes on tenim més presència".

I això, agregava el CEO, "és un dels factors que ha generat que l'opa passi a fase dos". L'executiu assegurava que l'operació és "complexa" i ja ho havien advertit abans. I a més, "hi havia molts col·lectius que volia personar-se". Inclòs el banc, que ho ha fet "aquest matí".

Cal recordar que en els darrers mesos hi ha hagut diverses associacions (com Asufin, Adicae, Facua o l'OCU) que han criticat l'operació, indicant que una fusió d'ambdues entitats perjudicaria els clients. Però fins i tot, els sindicats del sector financer van enviar una carta a la presidenta de la CNMC advertint de riscos potencials en l'ocupació i en el crèdit si seguia endavant l'opa.

Ara tots ells podran presentar al·legacions i formar part del procés. Fins i tot les comunitats autònomes, com va explicar ahir la CNMC. L'organisme sol·licitarà un informe preceptiu a les regions en què la concentració dels dos bancs incideixi de manera significativa. Pel que ja es coneix, aquestes són la Comunitat Valenciana i Catalunya, on a més s'ha mostrat un rebuig públic a l'opa.

Pel que fa als accionistes, el conseller delegat ha indicat que els inversors institucionals del Sabadell "decidiran quan toqui", però avui n'hi ha tenen una cosa clara, i és "que avui no hi ha preu". I entre els accionistes individuals, "molts d'ells clients" segueixen esperant tenir tota la informació per poder votar.