Banc Sabadell va tancar la primera meitat d'any amb una millora del negoci, començant pel crèdit, la qual cosa es va reflectir en millors marges i, sobretot, beneficis. El banc que presideix Josep Oliu va guanyar 791 milions entre gener i juny, un 40,3% més i el seu rècord absolut en el període, i va decidir premiar els seus accionistes amb un increment significatiu del dividend. En plena opa hostil del BBVA, la millora del benefici i la pujada de la retribució a l'accionista seran dos bons arguments per convèncer-los que rebutgin l'oferta basca.

El consell d'administració de l'entitat catalana va aprovar aquest dilluns el pagament d'un dividend a compte en efectiu de 8 cèntims per acció, que s'abonarà l'1 d'octubre. A més, va decidir elevar el pay out, el percentatge de beneficis que es paga als accionistes, al 60%, és a dir, a la banda alta del sector, doncs se situa en els límits del que permet el Banc Central Europeu. Així, millora en 500 milions, fins els 2.900 milions, el dividend previst per als propers dos anys, xifra que equival al 27% del seu valor actual en borsa.

Aquest increment fins als 2.900 milions es deu a l'augment del pay out, però també a la millora del resultat econòmic. En el segon trimestre d'any, el banc que dirigeix César González-Bueno va millorar un 57% el seu benefici, mentre que en el semestre l'increment va ser del 40,3%.

El Sabadell va basar aquesta millora del seu resultat en un increment pràcticament del 10% del seu marge d'interessos, fins els 2.493 milions en la primera meitat d'any, creixement molt per sobre del dels costos (+2.5%). Així, el marge recurrent, que té en compte també les comissions, va pujar un 11%. Aquest increment, combinat amb una reducció del 16,9% de les previsions, va donar com a resultat un benefici de 791 milions fins al 30 de juny.

El banc va destacar la millora del resultat “pel fort ritme de creixement del negoci, especialment en finançament a pimes i empreses, i en hipoteques”, així com per “la constant millora del perfil del risc de crèdit, que ha permès elevar de nou la qualitat dels actius i reduir provisions”. De fet, el Sabadell ha incrementat l'índex de rendibilitat RoTE fins al 13,1%, gairebé un punt per sobre del nivell del primer trimestre.

El Sabadell dispara el crèdit a empreses i particulars

En el que es va bolcar el Sabadell comercialment, com va avançar ON ECONOMIA, va ser en la concessió de crèdit. En el primer semestre, el finançament a llarg i mitjà termini i les línies de crèdit a empreses i pimes van sumar 8.674 milions d'euros, un 35% més que en el primer semestre de l'any passat.

En particulars, l'entitat també s'hi va esmerar. La concessió d'hipoteques es va incrementar un 14%, amb un augment de l'import mitjà del 17%, fins a un total de 2.407 milions d'euros en préstecs hipotecaris. Pel que fa al crèdit al consum, l'increment va ser del 17%, fins als 1.194 milions d'euros. El Sabadell va destacar que el risc d'impagament se situa un 30% per sota del de 2023. La facturació de targetes va pujar un 7%, fins als 11.918 milions.