El Banc Sabadell segueix millorant els seus marges gràcies a la pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu i, a conseqüència d’això, ha batut el seu rècord de beneficis anuals a tres mesos de què s’acabi el 2023. El mercat esperava que l’entitat catalana superés els 1.000 milions de benefici anual, arribant fins i tot als 1.100, a tancament d’exercici, però ja a 30 de setembre, el Sabadell va guanyar 1.028 milions, un 44,9% més.

L’increment dels marges, on es veu l’evolució del negoci core del banc, està sent de doble dígit, però en alguns casos frega fins i tot el 40%. Per tant, està sent un any molt positiu per a l’entitat que dirigeix César González-Bueno. El marge d’interessos va pujar un 29%, superant els 3.500 milions, mentre que el marge bàsic va elevar-se un 18,7%, menys que el primer per la caiguda dels ingressos per comissions.

Com el conseller delegat del banc ha explicat en alguna ocasió, els ingressos per comissions i pels tipus d’interès són vasos comunicants: quan els tipus són baixos i els ingressos per aquesta via també ho són, els bancs apugen comissions per tenir més ingressos; al contrari, quan els tipus són alts, com ara, les entitats abaixen comissions perquè ja obtenen ingressos per una altra via.

Seguint amb els marges, el brut va ser de 4.448 milions, un 13,8% més, mentre que el net, després de descomptar-li els costos, que van pujar molt menys que els ingressos, un 3,2%, va ser de 2.217 milions, un 27% més. El marge recurrent, que el banc utilitza per veure la salut del seu negoci, ja que és marge d’interessos més comissions descomptant-hi els costos, va ser de 2.328 milions, un 38,8% més.

El comportament de TSB, la filial britànica del Sabadell, en els primers nou mesos d’any és molt positiu, amb una millora del 48% del benefici i una aportació de 161 milions als resultats del grup presidit per Josep Oliu, però el tercer trimestre va patir un empitjorament del negoci: el benefici va caure un 5,4%, el mateix que el marge recurrent, mentre que el marge d’interessos va baixar un 1,8%. Segons els analistes, com va avançar ON ECONOMIA, aquest comportament va ser provocat pel mal moment que viu el mercat hipotecari al Regne Unit.

Pel que fa a la morositat, com s’està veient en la resta del sector, va pujant tot i que de forma molt moderada i segueix a nivells baixos. La del Sabadell se situà a tancament del tercer trimestre en el 3,54%, 0,04 punts més que fa tres mesos. La qualitat dels actius de l’entitat es manté estable en els nivells que té com a objectiu, amb un RoTE de l’11,6%.

El consell d’administració del Banc Sabadell d’aquest dimecres, a més de donar el vistiplau als comptes de l’entitat, també va aprovar la distribució d’un dividend en efectiu de 3 cèntims bruts per acció a compte dels resultats d’enguany. El dividend es pagarà el pròxim 29 de desembre.