El Sabadell torna a Catalunya amb el trasllat de la seva seu social a San Cugat del Vallès. El banc celebrarà aquest dimecres, previsiblement, un consell extraordinari a Alacant per aprovar el canvi de domicili. Josep Oliu i César Gonzalez-Bueno ja han comunicat al president valencià la seva decisió, que és estratègica perquè apropa a l'entitat Catalunya i pot ajudar-lo a guanyar l'opa.
Cada banc juga les seves cartes i encara que la decisió no es pren per motius polítics, segons fonts financeres, apropa el Banc Sabadell al Govern de Salvador Illa i, a més gran escala, a l'Executiu de Pedro Sánchez. El primer té entre els seus objectius que les empreses que van canviar la seva seu el 2017 durant el procés independentista tornin a Catalunya. I que ho faci una empresa de l'Ibex-35, i un dels grans bancs, ajuda que d'altres facin el pas.
Amb aquesta decisió, el Sabadell s'apropa a Salvador Illa i ajuda Pedro Sánchez. Jugada rodona.
Moncloa, per la seva part, té a les seves mans la clau de l'opa, ja que és en última instància qui decideix si hi ha fusió o no hi ha fusió, malgrat les múltiples autoritzacions. No s'ha d'oblidar que la CNMC té la seva part de tècnics, però també una junta amb perfils més polítics. I al cap de l'executiu espanyol li convé que es prenguin aquest tipus de decisions en el seu intent de vendre la normalitat institucional a Espanya, per la qual cosa es podria dir que el Sabadell li fa així un favor. Amb aquesta decisió, doncs, el Sabadell s'apropa a Salvador Illa i ajuda Pedro Sánchez. Jugada rodona.
La casualitat, i els temps, han volgut que sigui un conseller delegat madrileny, César González-Bueno, qui, juntament amb Josep Oliu, torni la seu a Catalunya, mentre que al català Jaume Guardiola li va tocar emportar-se-la. La situació política ha canviat, però l'opa ha jugat un paper crucial. Tanmateix, no és la primera ocasió en què es plantegen el retorn a Sant Cugat del Vallès.
L'exconseller delegat, ara president del Cercle d'Economia, ja va temptejar el terreny en una ocasió per agafar el camí de tornada, després de l'arribada de Pedro Sánchez a Moncloa, però l'opció no va quallar davant la por a què la majoria independentista del Parlament es radicalitzés de nou. Fins i tot una font parla d'un tímid intent per part del govern de Mariano Rajoy, el 2018, per mostrar que havia tornat la normalitat a Catalunya. No es va arribar a concretar.
L'efecte del retorn en l'opa
Amb el retorn, el Sabadell colla més el BBVA, que ja es troba en una cruïlla perquè la prima que ofereix als accionistes del banc català ara és negativa. El banc que presideix Carlos Torres ha insistit diverses vegades en què no millorarà l'oferta perquè ja és molt atractiva, però atesa la situació ningú descarta que tingui un as a la màniga i ho faci.
De la mateixa forma que el president i el conseller delegat del Sabadell han negat cada vegada que se'ls ha preguntat durant els últims anys que anessin a retornar la seu a Catalunya i ara ho faran, el BBVA podria millorar l'opa encara que hi ha probabilitat que esperi que la CNMC comuniqui primer si aprova o no l'operació. I les condicions.
El Sabadell ja va temptejar el terreny en una ocasió per agafar el camí de tornada, després de l'arribada de Pedro Sánchez a Moncloa
La CNMC va decidir al novembre que no podia prendre aquesta decisió en fase u, malgrat que l'esmentada fase es va estendre durant sis mesos, i va portar l'estudi de l'opa a fase dos. Ara se centra precisament a analitzar com afectarà la possible fusió del BBVA i el Sabadell en la competència bancària d'aquestes dues regions, Catalunya i el País Valencià, on els bancs sumen quotes superiors al 30% a tots els productes de banca minorista.
Per aquesta raó, l'organisme que presideix Cani Fernández va sol·licitar a ambdues comunitats autònomes un informe preceptiu sobre si la concentració incidia al territori de forma significativa. Així, el mes passat desembre l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va comunicar que l'operació implicaria un grau de concentració bancària "notable" i un "risc elevat per a la competència del sector bancari a Catalunya".
De la mateixa forma, fa tot just uns dies la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana (CDCCV) emetia un informe molt crític en el qual s'oposava a l'opa del BBVA al Sabadell per perjudicar pimes i consumidors, mentre apuntava que la fusió comporta riscos per als consumidors i clients, principalment perquè deixarà preus més alts i menys qualitat dels serveis.