Els històrics resultats presentats pel Banc Sabadell aquest dijous l'han portat, de nou, a millorar les seves previsions. L'entitat que dirigeix César González-Bueno espera que la rendibilitat sobre fons tangibles (ROTE, per les seves sigles en anglès) se situï en l'11,5% a tancament d'any, la qual cosa li permetria assolir els 1.300 milions d'euros de beneficis. Una xifra rècord, com ja ho són els 1.028 milions que ha guanyat l'entitat catalana fins al setembre.
A tancament de juny, quan el Sabadell va presentar els comptes del primer semestre, el banc ja va modificar el seu objectiu de ROTI per a aquest any del 9% al 10,5%. Va ser llavors quan el director financer, Leopoldo Alvear, va confirmar que tancarien l'any per sobre dels 1.000 milions de beneficis, una xifra que finalment han assolit tres mesos abans.
Preguntant aquest dijous sobre si el nou objectiu de l'11,5% suposaria assolir els 1.300 milions de beneficis a tancament del 2023, el CFO confirmava que, si les matemàtiques no fallen, la xifra "va per allà". Tanmateix, recordava que en l'últim trimestre hauran de fer front a la contribució al Fons de Garantia de Dipòsits, que en el cas del Sabadell serà d'uns 150 milions d'euros.
Al CEO se li ha preguntat sobre si el banc podrà millorar aquest resultat el 2024, doncs fins al setembre els guanys del Sabadell s'han disparat un 45% i el banc hauria de mantenir aquest ritme de pujades. Sobre això, González-Bueno indicava que el creixement de l'any que ve "no serà tan voluminós" com el de 2023, però espera que la rendibilitat continuï creixent i que el resultat l'acompanyi. "Esperem un bon any 2024".
I en aquest sentit, aprofitava per comentar que en qualsevol cas "no són beneficis que es puguin considerar excessius" perquè no remuneren el cost de capital. I és que, en els últims dies, alguns membres del govern espanyol han assegurat que té sentit fer permanent l'impost a la banca (que en principi anava a ser temporal, de dos anys) pels resultats històrics que estan assolint les entitats. Encara que González-Bueno evitava fer comentaris sobre la permanència de l'impost. "Està tota dita, el nostre punt de vista continua sent el mateix".
Els resultats que la banca està presentant aquests dies han vingut avalats per les pujada de tipus d'interès, que després de deu alces i assolir el 4,5%, el Banc Central Europeu les ha interromput aquest dijous. El conseller delegat, de fet, explicava que el bon resultat d'aquest exercici -i el de la resta del sector bancari- "és fruit de la transició" que estan vivint després d'un període "complicat" de tipus d'interès negatius.
Les pujades de tipus han fet que el Banc Sabadell incrementi el marge d'interessos un 29% a nivell grup, fins a situar-se en els 3.512 milions. Però a Espanya la pujada ha estat encara més gran, gairebé del 40% de setembre a setembre. Per això, el banc català també ha revisat a l'alça l'objectiu per a final d'any, quan espera que l'esmentat marge pugi un 25% incloent TSB.
El Sabadell es dispara un 6% en borsa
El resultat que el banc ha presentat aquest dijous ha anat acompanyat d'una forta revalorització a la borsa espanyola superior al 6% que ha portat a la seva capitalització per sobre dels 6.200 milions d'euros, es tracta d'una xifra no vista en anys i amb la que s'allunya d'altres competidors com Bankinter (5.400 milions) o Unicaja (2.600 milions).
El Sabadell, que té gairebé completada la seva recompra d'accions (n'ha executat gairebé el 90%) espera continuar augmentant el valor de la seva acció, que encara continua molt deteriorada en 1,10 euros.
També aquest dijous, l'entitat ha anunciat que el Consell ha aprovat un dividend a compte en efectiu de tres cèntims per acció, que es pagarà al desembre, la qual cosa suposa un 50% més que l'import de l'any anterior.