Banc Sabadell calcula que pagarà més de 340 milions d'euros al Govern d'Espanya per l'impost a la banca, que grava el 4,8% del marge d'interessos més comissions. Només pels resultats de 2022 li corresponen uns 170 milions, segons revelava aquest dijous el conseller delegat del grup César González-Bueno en la presentació de resultats celebrada en Barcelona. El pagament es farà en dues fases, una en febrer i una altra al setembre, encara que l'impacte íntegre ja s'anotarà en els comptes del primer trimestre, el que podria danyar els resultats.
Tanmateix, el pagament serà encara major el 2024, quan els toqui tributar pels comptes d'aquest 2023. El CEO aclaria que el marge d'interessos pujarà entre un 15% i un 20% aquest any perquè serà quan realment comencin a notar les pujades de tipus d'interès en les hipoteques i els crèdits. I si el puja el marge, els tocarà pagar més que els 170 milions d'aquest any. "L'any que ve pagarem més", confirmava el CEO.
El director financer, Leopoldo Alvear, apuntava a què l'impacte en el marge d'interessos de les quatre pujades de tipus d'interès el 2022 "ha estat moderada però ho serà més el 2023". No va ser fins i tot estiu quan el Banc Central Europeu va decidir pujar el preu dels diners per primera vegada en onze anys i els préstecs tarden a repreuar-se un mínim de dos mesos conforme a l'Euribor, agregava. "En agost es va començar a aplicar l'Euribor oficial de juliol i per això comencem a veure una mica més d'impacte en la segona part de l'any".
González-Bueno no ha volgut aclarir si recorreran o no l'impost i quan ho faran, malgrat que fonts del sector apunten que tots els bancs ho faran i des d'algunes entitats, com Bankinter, ho han confirmat públicament. "Recórrer és decisió del consell d'administració", indicava.
Sobre la possibilitat de repercutir o no aquest gravamen en els clients, mitjançant pujades de preus, l'executiu aclaria que actualment hi ha dues normes contradictòries, les del Govern d'Espanya que ho prohibeix i les europees que diuen que és una infracció greu no fer-ho. I segons el seu parer, "algú ha d'aclarir quina de les dues normes és prioritària".
Preguntat sobre si els resultats -els millors en 16 anys, en assolir un benefici de 859 milions d'euros en el conjunt de 2022- donen la raó al Govern i justifiquen el tribut, el conseller delegat ha insistit en què no. "Seguim per sota del cost del capital i la rendibilitat de la banca continua estant per sota d'altres sectors, de manera que no es justifica."
El número dos de Sabadell creu que és "desitjable" que els bancs creixin en resultats després d'anys amb tipus d'interès negatius i explicava que ara la indústria va progressant cap a la "neutralitat". El banc preveu que conforme als resultats esperats per a aquest any, millors que els de l'últim exercici, la rendibilitat també pujarà.
"Esperem que el ROTI sigui per sobre del 9% el 2023 comptant amb l'imposat i que el 2024 estigui fins i tot per sobre del 9%, la qual cosa ens aproparia al cost del capital". Sabadell ha tancat el 2002 amb un ROTI del 7,8%. La millora de beneficis, que han crescut gairebé un 62% en un any, els ha portat al seu torn a millorar la retribució a l'accionista.
En concret, el consell d'administració de Banc Sabadell ha acordat incrementar el payout fins al 50% des del 31,8% de l'any anterior. Així, proposarà en la pròxima Junta d'Accionistes un dividend en efectiu complementari de 0,02 euros per acció, i una recompra d'accions de 204 milions d'euros.
Una retribució que se suma al dividend a compte de 0,02 euros abonat a finals de desembre de 2022. D'aquesta manera, la retribució total ascendeix a 430 milions d'euros, la qual cosa equival a una rendibilitat per dividend del 8,7% considerant la cotització a tancament de 30 de desembre de 2022, últim dia de cotització de l'any passat (0,88 euros per acció).
"El resultat del grup ens porta a proposar una millora en la retribució a l'accionista que repartirem entre dividend en efectiu i recompra d'accions", apuntava el CEO. La recompra s'executarà entre el segon i tercer trimestre.
Sabadell es dispara un 9% en borsa
El mercat ha respost amb alces als resultats del banc. Les accions de Sabadell pujaven aquest dijous un 9,5%, la qual cosa el portava a superar l'euro per acció que va perdre el 2020. L'entitat va ser la que més es va revaloritzar l'any passat a la borsa espanyola, la seva capitalització va pujar en més de 1.600 milions. Ara, el valor en borsa del banc català ascendeix a 6.100 milions, superant Bankiter i fins i tot per sobre fins i tot dels nivells en els quals va tancar el 2019, abans de la pandèmia.