El Sabadell ha presentat davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència les seves al·legacions a l'opa del BBVA aquest divendres, quan acabava el termini, que era de deu dies hàbils, però es va prorrogar a petició del banc català. Al novembre, la CNMC va anunciar que l'estudi de l'opa passava de fase u a fase dos i van ser moltes les entitats i institucions que van voler formar part del procés i mostrar la seva opinió, s'estima que fins a 79.

Tanmateix, l'organisme que presideix Cani Fernández només va admetre la personació del banc català (ja que segons el seu parer, va ser l'únic que va acreditar un interès legítim) i va rebutjar totes les altres. Després de més de dos mesos d'anàlisi dins d'aquesta segona fase (la primera fase es va estendre sis mesos), a començaments de febrer, Competència va traslladar l'expedient al Sabadell, amb els principals problemes de competència que es donarien en el cas que es produís l'operació i els compromisos adquirits pel BBVA.

Va ser allà quan va obrir un termini de deu dies perquè el banc català pogués revisar-los i presentar al·legacions. El termini finalment es va estendre fins aquest divendres, data en la qual el Sabadell ha traslladat la CNMC les seves al·legacions perquè després, Competència les revisi de nou i del seu veredicte sobre l'opa, que pot ser una aprovació amb compromisos o un rebuig, si veu insuficients els remeïs que ha presentat el BBVA.

En qualsevol cas, la CNMC pot negociar les condicions d'una futura fusió amb el BBVA i el Sabadell abans d'emetre la seva aprovació, per això s'espera que quan del seu veredicte sigui positiu. Es desconeixen els terminis i en quina data es pronunciarà Competència, però el Sabadell dona per fet que a més de fase u i fase dos, l'opa en passarà per una fase tres per la seva complexitat.

"La competència bancària a Espanya es veuria perjudicada si desapareix el Sabadell"

El que implicaria que el Govern espanyol prengués part en l'operació i reduís o endurís condicions per poder aprovar l'opa i posterior fusió del BBVA-Sabadell. "Estem en fase dos, se'ns ha donat trasllat d'expedient i no sabem quan acabarà la fase dos ni la fase tres. Però evidentment creiem, i això és difícil d'estimar, que de produir-se el canvi es produirien al voltant de juny", explicava recentment el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, en la presentació de resultats.

També aquí va insistir que la competència bancària a Espanya es veuria perjudicada "clarament" si desapareix del mercat "un gran jugador com és el Banc Sabadell, especialment en el negoci de pimes", per això es pressuposa que les al·legacions del banc es concentraran en aquest negoci. L'executiu de l'entitat catalana assegura que són un banc "més de pimes que els altres". I és aquí on hi ha el principal problema de l'operació, ja que les petites i mitjanes empreses tenen relació amb 3 o 4 bancs, depenent de la seva mida, perquè els agrada repartir el seu risc entre alguns. "I passar de 4 a 3 bancs per pimes té un impacte molt elevat", assegura.

González-Bueno ha comentat en diverses ocasions que el 50% de les pimes a Espanya tenen relacions amb Banc Sabadell i per això, aquesta operació és més complexa que les que s'han plantejat en el passat, entre altres coses perquè ja s'ha produït un grau elevat de concentració. L'entitat defensa també que el crèdit a empreses està en risc i per això defensa que l'opa no sortirà.

S'estima que la CNMC es pronunciarà abans de Setmana Santa, sense descartar que ho faci al març. Al maig, l'operació complirà un any, però pot ser que aleshores encara no s'hagi resolt per complet, ja que després de pronunciar-se Competència, han de votar-la els accionistes del Sabadell.