Sabadell ha comunicat els seus 12.000 treballadors a Espanya aquest divendres que l'acord assolit amb la patronal AEB per apujar un 4,5% el salari a partir de 2023 també beneficiarà aquells que cobren complements. A aquesta part de la plantilla els garanteix que la seva nòmina pujarà almenys 600 euros l'any que ve, i a més, farà revisions individuals al febrer. Els empleats que cobren complements variables no es beneficien d'aquesta pujada perquè és absorbible. És a dir, el 4,5% d'increment salarial que aplicarà Sabadell i la resta de bancs de l'AEB sobre el salari base a partir de gener es resta dels complements, per la qual cosa finalment no hi ha pujada. I al sector financer, la immensa majoria de treballadors cobra variables, depenent del banc entre el 60% i el 70% del total de la plantilla.
De manera que CCOO, que és el sindicat majoritari del Sabadell, va demanar el banc que dirigeix César González-Bueno que aquesta pujada salarial es traslladés a tota la plantilla i no només els que tenen salaris més baixos, que habitualment no cobren complements. Dues setmanes després, l'alta direcció ha accedit a la petició i assegura ara que tota la plantilla cobrarà un mínim de 600 euros tingui o no complements salarials.
Al febrer, a més, que és quan normalment el banc actualitza les nòmines, també preveu fer una revisió salarial de la compensació total (fixa i variable) dels treballadors que cobren complements. Així mateix, fonts financeres detallen que l'entitat millorarà les aportacions al pla de pensions, l'ajuda escolar i "la panera de Nadal", que és una aportació dinerària que fa Sabadell als seus empleats.
Sabadell es converteix, per tant, en la segona entitat en fer una millora sobre el que els sindicats i l'Associació Espanyola de Banca (AEB) van pactar el passat 29 de novembre. Doncs BBVA va comunicar les seves només uns dies després de l'acord als seus 20.000 empleats a Espanya. El banc que presideix Carlos Torres també garanteix a aquells que cobrin complements i aquesta pujada sigui absorbible un increment del 2,5%, la qual cosa farà que la seva nòmina pugi almenys 1.000 euros l'any que ve. Així mateix, BBVA elevarà les aportacions al pla de pensions en gairebé 300 euros i oferirà beneficis per als préstecs a tipus fix dels empleats.
Dels grans bancs (Caixabank és fora perquè en el seu cas no negocia amb AEB, sinó amb CECA) només el Santander s'ha quedat fora d'aquestes millores extres. El banc que presideix Ana Botín ha comunicat als seus treballadors que aplicarà la clàusula de compensació i absorció, i no té previsió d'estudiar -de moment- una pujada addicional. Tanmateix, l'entitat si ha accedit a algunes de les peticions dels treballadors, com incrementar l'import per quilometratge des dels 0,19 euros que pagaven fins als 0,25 euros. I al marge de l'acord assolit amb els sindicats a través d'AEB, el banc ha decidit abonar una paga extra de 1.300 euros als empleats els convenis col·lectius dels quals no s'hagin negociat i firmat el 2022, i el seu salari sigui igual o inferior a 40.000 euros.
Bnkinter i algun altre banc de l'AEB també estudien alguna millora addicional, però tenen fins al gener per decidir-ho, segons fonts sindicals; Santander i Sabadell ja havien dut a terme pujades salarials aquest any en altres mercats on operen, per exemple al Regne Unit on la inflació frega l'11% i en conseqüència ha minvat més la renda dels treballadors que al nostre país.
Santander UK va anunciar a l'estiu que pujaria un 4% el salari als treballadors que cobraven 35.000 lliures o menys, uns 40.000 euros al canvi, i també que pujaria el salari mínim que cobren alguns dels seus treballadors fins a les 19.500 lliures, alguna cosa més de 22.000 euros; Mentre que TSB, la filial britànica de Sabadell també va anunciar millores a l'estiu, en concret, una ajuda per a 4.000 empleats (deixant fora als directius) mitjançant un xec de 1.000 lliures perquè poguessin fer front a l'augment de la inflació. El primer pagament es va realitzar a l'octubre i el segon, serà a l'abril.