La Justícia d'Anglaterra ha condemnat al fons d'inversió nord-americana Cerberus a pagar 358 milions d'euros a Banc Sabadell per la venda de carteres, a més de 48 milions per interessos i costes del procés judicial, en suma 406 milions d'euros, que tindran un impacte positiu per al banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno en termes de reducció de NPLs (dubtosos), reducció de provisions i més cobertures.
Per tant, el Sabadell millorarà la qualitat dels actius i el perfil de risc. Aquest impacte, de fet, s'observarà en els comptes del quart trimestre de 2024 que el banc català publicarà a finals de gener o principis de febrer i que recullen els resultats de tot el any.
El conflicte amb Cerberus es remunta al 2018, any en què el Banc Sabadell obre un procés de licitació per vendre actius tòxics. Les carteres es van denominar 'Challenger', 'Coliseum' i 'Rex', i tenien un valor total brut proper als 6.414 milions d'euros. Finalment, els immobles van ser adjudicats i transferit a Cerberus el 2019.
La contraprestació de la transacció rondava els 3.500 milions d'euros, és a dir, es va vendre amb un important descompte, com sol ser habitual en aquestes operacions amb què els bancs proven de reduir la seva morositat. Les parts també van acordar diferir en el temps fins i tot un 21% de l'import, uns 600 milions.
El banc va denunciar el fons el gener del 2023 perquè es va negar a pagar-lo
Tanmateix, alguns immobles mancaven del registre en la propietat a conseqüència de trobar-se en procés de repossessió o de subhasta en desenvolupament. Així que el Banc Sabadell tenia un termini de tres anys per resoldre aquesta situació, fins a finals de 2022.
L'entitat es va anticipar i va resoldre aquesta situació dels immobles de la cartera 'Coliseum'. Així que Cerberus va abonar el pagament diferit associat a la mateixa (uns 170-180 milions) i l'import pendent d'abonament va baixar llavors a uns 400 milions d'euros.
Després, el Sabadell va complir els registres en 'Challenger' i 'Rex' en un paquet d'immobles valorats en 365 milions (el 91,25% del total). És aquí on s'inicia el conflicte. Cerberus es va negar a pagar al banc el total del restant al·legant que no s'havia registrat la totalitat dels actius i que, per tant, no havia de pagar res.
De manera que el banc va denunciar Cerberus el gener de 2023 en el Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra. A començaments de novembre es va produir el judici i el magistrat encarregat del cas ja va avançar la seva intenció d'emetre una fallada abans de Nadal, com finalment ha passat. Un error a favor del Sabadell que condemna el fons a pagar-li més de 400 milions.