Banc Sabadell va presentar aquest divendres els resultats del 2024, un exercici en el qual la seva taxa de morositat va baixar del 3% per primera vegada en 15 anys. Tota la banca espanyola ha millorat en els últims anys les seves taxes de mora netejant els seus balanços de crèdits impagats. Així, les xifres que presenten avui dia res han de veure amb els màxims històrics assolits pel sector després de la crisi financera de 2008, quan les taxes d'impagaments eren de doble dígit.
En el cas concret del Sabadell, va tancar l'exercici amb una taxa de mora -que mesura el percentatge de crèdits dubtosos sobre el total dels seus crèdits- del 2,84% a nivell grup (incloent el Regne Unit) que descendeix des del 3,14% anterior. A Espanya, la morositat és del 3,3% ara davant el 4,3% d'un exercici abans. Darrere d'aquesta reducció hi ha la forta caiguda del saldo de dubtosos del banc a Espanya, que baixa en 985 milions d'euros, un 19% en un any.
A nivell grup, també ha afavorit el banc la recuperació d'un deute al Regne Unit, després de la sentència favorable d'una disputa legal amb Cerberus, per la qual ha rebut més de 400 milions d'euros, i ha millorat la qualitat dels actius i el perfil de risc. "La ràtio de morositat se situa per sota del 3%, el menor nivell des de 2009", presumia el director financer del Sabadell, Sergio Palavecino, en la presentació de resultats.
El banc català, per tant, alinea les seves xifres a la dels seus competidors i deixa sol al BBVA com l'únic banc (d'entre els sis cotitzats) amb més d'un 3,5% de morositat a Espanya. A tancament del 2024, l'entitat que presideix Carlos Torres presentava una taxa de mora del 3,7% a Espanya i del 3% a nivell grup, incloent tots els mercats on opera. El BBVA també millora la xifra respecte a l'any anterior, quan l'esmentada ràtio va ser del 4,1%, però encara segueix per sobre dels seus rivals i se situa, per segon any consecutiu, com l'entitat amb més morositat entre les sis grans cotitzades.
El banc d'origen basc va aconseguir treure's 'l'espineta' del 4% el 2022, quan va tancar l'exercici amb una taxa de mora del 3,94% a Espanya, que en dos anys només ha reduït en 0,20%. A nivell grup, tanmateix, les seves xifres milloren a més velocitat, ja que també el 2022 va assolir una morositat del 4,1% que ja ha reduït en un 1,1%.
El Santander baixa del 3%
Després del BBVA i el Sabadell, estan Unicaja i CaixaBank, la morositat del qual a Espanya és similar. El banc malagueny, que només opera aquí, presentava una taxa de mora del 2,7% a tancament de l'exercici des de 3,1% de l'any anterior; La morositat de CaixaBank a Espanya també és del 2,7% (davant el 2,8% anterior) i baixa 2,6% a nivell grup, incloent Portugal. A més, el banc s'ha proposat de portar-la al 2% el 2027, quan finalitzi el seu actual pla estratègic.
El Santander és el banc que millor ha fet els deures en els últims anys. L'entitat que presideix Ana Botín va arribar a assolir el 2017 una taxa de mora del 20% per l'herència del Banc Popular, que des d'aleshores ha anat reduint mitjançant la venda de carteres i actius, fins a arribar al tancament del 2024 amb una ràtio del 2,68% a Espanya davant el 3,06% de l'any anterior. En total, l'entitat ha reduït el saldo de dubtosos en 857 milions l'últim any. A nivell grup, el saldo morós del Santander representa el 3% del total.
Tanca aquesta classificació Bankinter España, que repeteix com el banc amb la taxa de mora més baixa en situar-se en el 2,4%, un nivell similar al de l'any anterior. A nivell grup, incloent Irlanda i Portugal, fins i tot és més baixa, del 2,11%; En general, la morositat de la banca espanyola se situa en xifres històricament baixes.
Segons dades del Banc d'Espanya, la mitjana del sector el novembre de 2024 (últim mes del que hi ha disponibles) es situo en el 3,38%, en nivells no vistos des de 2008. Totes les entitats han continuat millorant les seves xifres, tret de casos excepcions com Abanca, per exemple, que ha tancat l'any amb una taxa de mora del 2,6% davant el 2,4% de l'any anterior.