El consell d'administració de Banc Sabadell, presidit per Josep Oliu i dirigit per César González-Bueno, es reuneix aquest dilluns per analitzar l'oferta de fusió presentada dimarts passat per BBVA a prop de les 14:00 hores. L'entitat catalana pot acceptar-la, rebutjar-la o fins i tot renegociar-la, i a més, no disposa de temps legal per fer-ho, de fet no s'ha pronunciat públicament en l'última setmana. Encara que, la urgència amb què es va dirigir Carlos Torres a la seva carta ha remogut el mercat, que no descarta una opa hostil si no hi ha un acord amistós.
I és que, a la carta de BBVA a Sabadell es demanava una resposta "com més aviat millor" i fins i tot l'entitat advertia que estava preparada "per avançar immediatament" amb l'operació. Unes frases que al sector financer s'han vist com una amenaça.
El banc basc, el tercer del país per actius, proposa exactament de comprar al quart mitjançant el canvi d'una acció de nova emissió de BBVA per cada 4,83 accions de Banc Sabadell, el que suposa una prima del 30% respecte al valor borsari de tancament del passat 29 d'abril, si bé l'oferta es va presentar el dia 30.
A més del preu, BBVA proposa que el banc resultant d'aquesta fusió tingui dues seus operatives, 'l'Vela' (que és l'actual de BBVA i s'ubica a Madrid), i Sant Cugat del Vallès, que és el centre de comandament de Sabadell a Catalunya. Així mateix, Carlos Torres ofereix a Josep Oliu tres butaques en el consell d'administració de BBVA, elegits de comú acord entre ambdues parts. I que un d'ells sigui una vicepresidència.
Quant a la marca, BBVA prioritzarà la seva encara que creu que es podria mantenir el nom de Sabadell "de manera conjunta amb la marca BBVA" en aquelles regions o negocis en les que pugui tenir un interès comercial rellevant. Es tracten de matèries complicades perquè absorbir Sabadell o fulminar la seva marca significaria extingir un banc amb 140 anys d'història i amb molta rellevància a Catalunya.
A més, la fusió podria desencadenar en un gran Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) d'entorn de 4.000 persones (ja que BBVA ha anunciat unes despeses de reestructuració de gairebé 1.500 milions) el que aixecaria de nou queixes i protestes entre les plantilles, bastant inquietes ja des que es va conèixer l'operació.
A més, ja hi va haver un primer intent de negociar una fusió el novembre del 2020, que es va cancel·lar només 11 dies després d'anunciar-se per desajustos en preu. En aquell moment, la situació de Sabadell era molt diferent de la d'ara.
De fet, BBVA ha tornat a intentar comprar al banc precisament quan Sabadell està assolint uns nivells de beneficis i rendibilitat, rècord, cosa que li permet negociar d'una altra manera. S'esperen conèixer més notícies al llarg del dia.