Els bancs més grans del país arriben a 2023 amb els deures fets. Els sis han aconseguit reduir les taxes de morositat netejant els seus balanços de crèdits impagats durant l'últim exercici, però algunes entitats han avançat més que d'altres. En l'any on s'espera que les famílies i empreses tinguin dificultats per fer front als seus pagaments per les pujades de tipus i la inflació – i, per tant, que la morositat pugi- Sabadell arrenca amb una taxa superior al 4% mentre que a Bankinter és inferior al 2,5%.
Segons les dades recollides per ON ECONOMIA conforme als informes financers publicats a tancament d'any pels sis bancs de l'IBEX, Sabadell és el que s'enfronta a un escenari més complex perquè la seva taxa de morositat a Espanya - el percentatge de crèdits dubtosos sobre el total dels seus crèdits- se situa per sobre del 4%, superant a Santander, CaixaBank i fins i tot a BBVA, tres entitats que també superaven aquestes xifres sol un any abans però que finalment han aconseguit reduir-la.
Santander, de fet, ha estat el banc amb més morositat a Espanya durant els últims cinc anys per l'herència del Banc Popular. Un any (el 2017) en què la seva taxa de mora va arribar a assolir el 20%. Des d'aleshores, l'entitat ha anat reduint-la mitjançant la venda d'actius i tanca el 2022 amb una ràtio del 3,27% a Espanya. Un any abans (2021) aquesta era del 5,77%, però després d'uns ajustaments comptables realitzats pel banc, el Santander la situa ara en el 4,72%. De manera que en dotze mesos la ràtio ha baixat un 1,45%. Darrere d'aquesta xifra hi ha la forta caiguda del saldo de dubtosos del banc a Espanya, que baixa en 3.800 milions d'euros l'any.
A nivell grup, és a dir, incloent tots els mercats on opera Santander la seva taxa de mora en baixa encara més, fins al 3,08% des del 3,16% de 2021. Malgrat això, el banc que presideix Ana Botín ha elevat les dotacions per insolvències més d'un 40% l'any, fins als 10.509 milions d'euros, encara que no a Espanya. Al nostre país les han reduït amb força (-30%). On més les ha pujat ha estat a Sud-amèrica, si bé, algunes de les seves filials, com el Brasil, presenten una taxa de morositat del 7,5%.
BBVA també ha aconseguit treure's 'l'espineta' del 4% tant a nivell grup com al nostre país. En concret, el banc que presideix Carlos Torres tanca l'exercici amb una taxa de mora del 3,94% a Espanya des del 4,22% de l'any anterior. I a nivell grup del 3,4% davant la del 4,1% de l'exercici precedent. Malgrat això, BBVA Espanya ha registrat una provisió addicional de 250 milions d'euros conforme a les pèrdues esperades pel banc per a aquest 2023 al nostre país, atès el context d'elevada inflació i decreixement de l'economia.
Unicaja ha estat l'únic banc dins d'aquest 'pool' dels sis grans que ha mantingut sense canvis la taxa de mora l'últim any i la situa en el 3,5%. L'entitat malaguenya ha reduït lleugerament els crèdits classificats en 'estada 3', els que ja acumulen impagaments. Però alhora ha elevat els que són en 'estada 2' també coneguts com aquells que estan en vigilància especial perquè ja tenen algun retard i comencen a ser dubtosos.
Això ha portat el banc que presideix Manuel Azuaga a realitzar "importants sanejaments extraordinaris" en el quart trimestre de 50 milions d'euros, per prevenir el possible deteriorament econòmic que les elevades taxes d'inflació poguessin provocar als pròxims exercicis, segons explica.
Bankinter i CaixaBank es preparen per als impagaments que previsiblement arribaran el 2023 amb les taxes de morositat més baixes del sector. Malgrat que el banc que dirigeix María Dolores Dancausa sempre ha presentat la taxa més baixa entre els seus competidors, de nou l'ha baixat el 2022. En concret, Bankinter tanca l'any amb una taxa del 2,10% des del 2,24% anterior a nivell grup, és a dir, incloent Portugal i els seus negocis a Irlanda. I a Espanya, aconsegueix reduir-la des del 2,4% fins al 2,3%.
En CaixaBank també hi ha hagut un descens rellevant de la taxa de morositat l'últim any a Espanya, des del 4,4% en el qual va tancar el 2021 fins al 3,1% de desembre de 2022. A nivell grup, -incloent Portugal- baixa el 2,7% des del 3,6%. El banc català ha reduït els crèdits en 'estada 3' en gairebé 3.000 milions d'euros l'últim any. El que fa que els saldos dubtosos del grup descendeixen fins als 10.690 milions d'euros després de "la gestió activa de la morositat avalada per vendes de cartera", segons explica.
Sabadell segueix per sobre del 4%
Al capdavant d'aquestes sis entitats, per tant, hi ha Sabadell, que malgrat reduir la ràtio de mora a l'últim exercici encara la manté per sobre del 4%. En concret, el banc que dirigeix César González-Bueno tanca l'any 2022 amb una taxa del 4,13% a Espanya des de 4,44% de desembre del 2021. Els seus actius problemàtics classificats en 'estada 3' baixen fins als 5.250 milions a Espanya, tot just 300 milions en un any.
A nivell grup (incloent TSB, la seva filial britànica) Sabadell si ha aconseguit reduir la morositat per sota d'aquestes xifres, des del 3,65% fins al 3,41%.
La morositat de la banca espanyola se situa en xifres històricament baixes. Segons dades del Banc d'Espanya, la mitjana el novembre de 2022 (últim més del que hi ha disponibles) si situo en el 3,68%, la taxa més baixa des de desembre de 2008. Totes les entitats, sense excepció, han millorat les seves xifres.
Abanca, per exemple, ha tancat l'any amb una taxa de mora del 2%. I la resta d'entitats mitjanes, que encara no han publicat els comptes de 2022, també reflectien aquesta tendència al setembre. Un mes en què Kutxabank tancava el trimestre amb una ràtio de l'1,4%, Banca March de l'1,47% i Ibercaja de l'1,9%.