Banc Sabadell tornarà a tenir la seu a Catalunya set anys després de traslladar-la a Alacant l'octubre de 2017, coincidint amb l'auge del procés independentista. Ho ha avançat el diari ABC i ho han confirmat fonts financeres a ON ECONOMIA, els qui llisquen que aquest dimecres s'hauria de confirmar la decisió en un consell extraordinari.

El moviment arriba un mes després que una altra cotitzada, Ciments Molins anunciés també el seu retorn a Catalunya, tractant-se de la primera gran empresa a prendre aquesta decisió. Ara, el Sabadell, és la primera cotitzada de l'Ibex-35 a fer aquest pas.

La decisió està presa, de fet, el president del Sabadell, Josep Oliu, i el conseller delegat, César González-Bueno, ja ho han comunicat al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. En una reunió celebrada aquest dimarts, els directius de l'entitat han traslladat al cap del Consell que el seu compromís amb el País Valencià i el teixit econòmic es manté "intacte" amb independència d'on s'estableixi el domicili. I asseguren que no hi haurà impacte en la feina ni la xarxa de sucursals.

Moviment en plena opa

El trasllat de seu del Sabadell és estratègic perquè es produeix en plena opa del BBVA, que ofereix 11.500 milions pel banc català, i es completarà després d'una ofensiva del teixit empresarial per impedir l'opa, amb al·legacions presentades a la Comissió Nacional del Mercat de Competència de les principals patronals. Ni els consellers ni els petits accionistes no avalen l'oferta del banc biscaí, que tindrà ara la dificultat afegida d'haver de treure el Sabadell de la seva llar natural.

Quan Salvador Illa estava en l'oposició, ja va anunciar la seva intenció de treballar pel retorn de les grans empreses que havien abandonat Catalunya durant el procés. 

L'opa és en un moment decisiu. La forta pujada en la cotització del Sabadell des del començament del 2025, ha fet que la prima que ofereix el BBVA ja sigui negativa, cosa que empeny el banc que presideix Carlos Torres a millorar l'oferta si vol que prosperi.

Mentrestant arriben els resultats dels dos bancs i, en general, de tot el sector financer. Durant aquests dies s'espera que el BBVA i el Sabadell donin guies per al 2025 i que la cotització se segueixi movent.

En paral·lel, la CNMC ultima la seva decisió sobre si aprova o no l'opa, després de decidir al novembre que no podia resoldre-la en fase ui necessitava passar-la a fase dos per analitzar-la amb detall. Competència podria pronunciar-se aquest primer trimestre de l'any, per la qual cosa el moment decisiu és cada cop més a prop.