Sabadell perfila els últims serrells abans de comunicar als seus treballadors i al mercat com serà la nova estructura de la seva banca d'empreses a Espanya. Es tracta de l'àrea més rendible per a l'entitat, on té una penetració del 40%, a més d'una de les seves tres principals línies de negoci juntament amb la banca de particulars i d'inversió, segons l'anunciat el 2021, quan César González-Bueno es va alçar com a número dos i va reorganitzar el banc. Sabadell ja va realitzar canvis a la cúpula aquest estiu, quan va situar Eduardo Currás al capdavant de les grans empreses i del negoci institucional, i a Emiliano Álvarez com a director del segment de negocis i autònoms. Uns canvis que es van produir després del nomenament d'Albert Figueras com a responsable de Sabadell México.

Però ara, realitzarà ajustaments interns que afectaran el negoci i la plantilla, en un moviment similar al realitzat fa just l'any en el seu negoci d'alts patrimonis. I per informar d'aquesta reestructuració, el banc català n'ha citat a la representació laboral dilluns vinent 16, dia en què els anunciarà com poden veure's afectats davant de possibles tancaments d'oficines o rotació d'empleats. Un dia més tard, l'entitat que dirigeix César González-Bueno comunicarà els mateixos canvis al mercat, segons ha anunciat.

Per experiències passades, expliquen fonts sindicals, la nova estructura de la banca d'empreses hauria d'estar a punt per a començaments de 2024, per aquesta raó, el banc sempre aprofita els últims mesos de l'any per fer ajustaments i negociar. Sobre això recorden que l'octubre de l'any passat, Sabadell va reestructurar la seva banca privada. Un any abans va negociar un ERO per a 1.600 persones i l'exercici anterior, el de 2020, el banc va comunicar un pla de baixes i prejubilacions, alhora que la seva fusió amb BBVA. Encara que finalment aquesta operació no es va materialitzar.

La reestructuració realitzada pel banc fa un any no va provocar acomiadaments, però sí la rotació de més de 300 treballadors des del seu negoci retail al de banca privada, el que va suposar un canvi de condicions que es va haver de negociar. Sabadell va baixar el llindar en el seu negoci d'alts patrimonis des dels 500.000 euros als 100.000 euros, acollint clients que abans estaven en banca de particulars. I a més, va crear la divisió de Wealth Management per agrupar els de més d'un milió d'euros. El que va portar el banc a assignar nous perfils de clients als treballadors.

El grup bancari també ha realitzat altres canvis similars a Espanya recentment, en concret, en la gestió hipotecària, a les seves oficines Welcome, (les que donen cobertura als clients estrangers) l'àrea d'assegurances o el de gestió activa (el que fa atenció telefònica), reduint el nombre d'unitats que es dediquen a aquesta tasca i ressituant l'excedent de personal a les oficines físiques.

Seguint aquesta línia, els treballadors del segment de banca d'empreses entenen que Sabadell segmentarà la seva cartera de clients (fins ara dividits en grans empreses, pimes i empresaris individuals) en funció del volum que facturen, com ja han fet els seus competidors. I en aquest sentit es temen que hi pugui haver una reducció dels centres d'empreses (actualment en tenen 36) i rotació o reducció de treballadors. Encara que no seran informats fins d'aquí a uns dies.

Sabadell descarta un pla estratègic, donarà guies

 

Precisament aquesta setmana, el CEO de Sabadell comentava en un encontre financer que no presentaria cap pla estratègic nou, no almenys com ho ha fet fins ara. El banc anirà donant al mercat "guies" com té previst fer dimarts vinent, quan presentarà a Barcelona els canvis en banca d'empresa i la nova estratègia de banca de particulars.

Sabadell va presentar el seu últim pla estratègic a tres anys el passat 2021, però a començaments d'aquest exercici ja havia assolit els objectius que s'havia proposat. Per això, l'entitat descarta continuar donant guies triennals. González-Bueno explica que el context econòmic i geopolític ha estat molt canviant en els últims anys, marcats per una pandèmia, una guerra, la pujada de tipus d'interès o el recent conflicte a Israel. I descarta donar objectius a tan llarg termini.

De fet, el banc espera tancar l'any amb una rendibilitat (ROTI, de l'anglès return on tangible equity) del 10,5% davant el 9% anunciat inicialment, el que al seu torn li portarà (segons va anunciar el CEO en l'última presentació de resultats) a assolir els 1.000 milions de beneficis aquest any, la xifra més alta de la seva història. Per aquesta raó, González-Bueno no comunicarà fins i tot tancament de l'any els nous objectius del banc per a 2024.