Sabadell ha arribat a un acord amb l'empresa italiana Nexi per vendre-li fins i tot 100% del seu negoci de pagaments per 350 milions d'euros. Segons explica el banc que presideix Josep Oliu l'acord consta de dues fases. En la primera, que durarà tres anys, l'entitat es queda un 20% de Paycomet -la seva filial de pagaments- i el 80% restant, el seu soci per 280 milions.
A partir de 2027, Sabadell disposa d'una opció de venda de l'altre 20% que Nexi podrà adquirir per uns altres 70 milions d'euros més, la qual cosa fa que l'operació assoleixi en total un valor de 350 milions d'euros. Aquesta transacció està encara subjecta a les aprovacions regulatòries corresponents, explica el banc en un comunicat remès a la CNMV i generarà un impacte positiu en capital CET1 fully loaded de 14 punts bàsics.
L'entitat, que espera tenir tancada l'operació el darrer trimestre de l'any, assenyala que aquesta aliança amb Nexi "ratifica el compromís del banc per continuar millorant la proposta de valor i l'experiència de client en un producte clau per als segments d'empreses, negocis i autònoms, a través d'una oferta més gran i més innovadora".
El banc que dirigeix César González-Bueno va decidir le estiu passat encarregar a Barclays la recerca de un soci per al seu negoci ia finals de setembre també va anunciar a la CNMV que havia rebut diverses ofertes no vinculants i les estava estudiant. L'agència Reuters va apuntar llavors Worldline, Fiserv i Nexi com els finalistes en aquesta licitació que finalment ha guanyat l'última.
El negoci de pagaments de Sabadell, valorat en una forquilla d'entre 350 i 400 euros, s'ha convertit en una de les àrees que aporta més ingressos al banc. El creixement s'ha accelerat des que a la pandèmia s'impulsés el pagament amb targeta en detriment de l'efectiu, segons va explicar el CEO als resultats. L'executiu, de fet, destacava que el 2022 el negoci d'adquirència –que inclou els TPV o les targetes– havia assolit un màxim històric en facturar gairebé 70.000 milions.
En concret, 47.451 milions via TPV i 22.047 més amb les targetes, segons registren els seus comptes. Per aquest motiu, el banc no es vol desprendre del negoci al complet i ha buscat un soci especialitzat en adquirència que l'ajudi a potenciar aquest segment de negoci amb més avenços tecnològics. I a més, a l'acord aconseguit aquest dilluns amb Nexi s'han aliat per donar servei de pagaments de manera conjunta durant almenys deu anys prorrogables.
La venda de Paycomet aquest 2023 se suma a les moltes altres operacions executades els últims quatre anys pel Sabadell, que a finals de 2022 va vendre a Intrum el 20% que li quedava de la seva filial immobiliària Solvia, ja que de l'altre 80% es va desfer el 2019 per uns 300 milions. Aquell any, el grup va començar a desprendre's de determinats negocis i actius amb l'objectiu de millorar-ne l'eficiència.
El 2020 va vendre a Amundi la gestora, Sabadell Asset Management, per 430 milions d'euros. Durant el 2021 també va vendre la torre d'oficines de l'avinguda Diagonal de Barcelona al grup immobiliari Hines per uns 90 milions, la filial de rènting a ALD Automotive per 59 milions, el negoci a Andorra a MoraBanc per 67 milions i la seva gestora a Amundi per 430 milions. El 2022 també va liquidar la seva antiga seu a Londres, la Fintech Nomo i diverses carteres d'actius tòxics.