Sacyr va guanyar 92 milions d'euros de gener al setembre de 2023, un 36% més que en el mateix període de l'any passat, a causa de la creixent aportació del seu negoci de concessions, el més rendible per al grup. Segons els comptes remesos aquest divendres al supervisor del mercat borsari espanyol, la CNMV, l'ebitda o resultat brut d'explotació es va situar en 980 milions d'euros després de créixer un 12%, la qual cosa li va permetre assolir una rendibilitat rècord del 30,2%, 4,9 punts percentuals més que el 2022.

El 90% de l'ebitda de la companyia que presideix Manuel Manrique (880 milions d'euros) procedeix dels actius concessionals, que proporcionen un model de negoci "predictible i estable" i que Sacyr calcula que tancaran l'any amb una valoració de 3.254 milions. El flux de caixa operatiu va créixer un 29%, fins a assolir els 487 milions d'euros, en tant que la xifra de negocis del grup es va reduir un 6,1% i es va situar en 3.244 milions.

Aquestes xifres tenen en compte la reexpressió dels comptes de 2022 per comptabilitzar Valoriza Servicios Medioambientales i Sacyr Facilities com a activitats interrompudes, explica la firma en el comunicat. La venda de Valoriza a Morgan Stanley Infrastructure Partners es va tancar el 31 d'octubre -per 420 milions- i la de Sacyr Facilities es completarà abans que acabi l'any, la qual cosa ajudarà Sacyr a reduir el seu deute net amb recurs, situat a tancament de setembre en 661 milions d'euros.

També influirà en la reducció del deute la liquidació anticipada de les opcions que Sacyr tenia sobre accions de Repsol, que es van traduir en una entrada de caixa de 31 milions d'euros, amb la qual cosa l'empresa va posar fi a la posició financera que tenia en l'energètica espanyola.

En els resultats del grup, els negocis internacionals ja pesen un 76% del total, amb Llatinoamèrica al capdavant, que concentra el 49% de tots els ingressos, seguida dels Estats Units i el Canadà, amb un 6%. Europa, per la seva part, copa el 42%, i la resta de mercats un 3%.

Evolució per àrees de negoci

Sacyr Concesiones va obtenir un ebitda de 633 milions, que van créixer un 17%, gràcies a la bona evolució operativa dels actius, a la contribució de les autopistes Ruta 78 i Los Vilos, a Xile, i també a què la totalitat dels ingressos dels actius concessionals estan lligats a la inflació.

L'empresa ha posat en operació aquest any Rutas de l'Est (Paraguai) i pròximament ho faran uns altres tres actius: Autopista Pedemontana-Veneta (Itàlia), Ferrocarril Central (Uruguai) i Pamplona-Cúcuta (Colòmbia).

A més, dins de la gestió activa del porfolio d'actius, la companyia va vendre el 49% d'Autovía de l'Eresma (Espanya) i la N6 a Irlanda; L'àrea d'Enginyeria i Infraestructures, per la seva part, va assolir una xifra de negocis de 1.986 milions d'euros i l'ebitda va créixer el 6 %, fins a 322 milions d'euros.