Sacyr surt de pèrdues i guanya 111 milions d'euros el 2022. Els resultats de la constructora presentats aquest divendres contrasten amb les pèrdues de 189 milions d'euros registrades a l'exercici anterior. Una situació que s'ha produït gràcies a l'activitat més gran de totes les seves àrees de negoci, especialment la d'actius concessionals. En concret, el grup presidit per Manuel Manrique ha reportat unes vendes de 5.852 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 25% respecte a 2021, concentrant les concessions 2.071 milions d'euros, un 40% més.
La companyia explica la millor activitat a l'últim exercici per diferents factors, entre els que es troben la bona marxa operativa dels actius, els ingressos dels actius concessionals que es troben directament lligats a la inflació o la posada en operació de la nova autopista Ruta 78 a Xile i de Rumichaca Pasto, a Colòmbia. De la mateixa manera, Sacyr destaca els diferents trams d'altres autopistes, com les rutes 2 i 7 al Paraguai, la millora dels tràfics dels actius a nivell nacional i l'aportació de cinc actius d'Aigua a Xile i altres a Austràlia.
Quant als ingressos de construcció dins de concessions, van augmentar un 20% com a conseqüència de l'avenç|avanç de projectes com el Ferrocarril Central, a l'Uruguai, la Ruta de la Fruita, Aeroport d'Arica i Hospital de Buin-Paine, els tres a Xile, i la RSC-287 al Brasil. L'àrea d'enginyeria i infraestructures va ingressar 3.162 milions d'euros, un 19% més, gràcies a l'execució dels grans projectes en cartera en països com Xile, Colòmbia, Espanya, EUA, Perú, Uruguai i Canadà, entre altres.
Per la seva part, la xifra de negocis de la divisió de serveis va créixer un 8%, fins als 1.094 milions d'euros, avalada en les dues àrees que componen la divisió (Medi Ambient i Multiserveis) i focalitzant-se en contractes a llarg termini que prioritzen la rendibilitat, amb estabilitat i recurrència en l'activitat. Els ingressos de Sacyr van ser procedents en un 54% d'Europa, en un 40% de Llatinoamèrica, en un 4% dels Estats Units i el restant 2% d'altres països.
Creixement de la seva cartera del 19%
El resultat brut d'explotació (Ebitda) va assolir els 1.502 milions d'euros, la qual cosa representa un increment del 63% respecte a 2021, com a conseqüència de l'entrada en operació de diversos trams d'autopistes i que els actius concessionals tenen ingressos directament lligats a la inflació. Aquest augment del resultat vi acompanyat també d'una millora de la rendibilitat (marge d'Ebitda), que es va situar en una xifra rècord del 25,7%, sis punts percentuals més que el 2021 (19,7%).
La cartera de projectes de Sacyr es va elevar l'any passat als 54.755 milions d'euros, un 19% més que el 2021, després d'aconseguir noves adjudicacions. El 80% de la cartera correspon a la divisió de concessions, el 14% a enginyeria i infraestructures i, el 6% restant, a serveis. Quant al deute financer net, va tancar l'exercici en 7.490 milions d'euros, un 24,5% superior, principalment destinada al finançament de nous projectes, per la qual cosa es repaga amb els fluxos de caixa generats pels mateixos projectes.
Tanmateix, la companyia va aconseguir reduir en 135 milions d'euros el seu deute net amb recurs, fins als 546 milions d'euros, en línia amb el seu compromís de reduir-la pràcticament a zero el 2025. Aquest any accelerarà aquesta reducció amb la venda del 49% de Sacyr Agua, del 49% de Valoriza Servicios Medioambientales i de fins al100% de Sacyr Facilities.