Sis anys després del seu tancament, la històrica Sala Muntaner, situada en el número 4 d’aquest carrer, tornarà a aixecar el teló aquesta tardor amb una programació que combinarà teatre i espectacles.

El projecte està liderat per la productora Sandra Reyes i l’actor Toni Cano, que exercirà de director, dos barcelonins que en els últims anys han triomfat a l’escena madrilenya. Són els administradors solidaris, juntament amb José Carlos Ramos Alija, de La Muntaner Teatre SL, societat de recent creació que serà l’encarregada de gestionar aquesta sala.

Fonts properes al projecte apunten que ja han començat les obres de rehabilitació de l’espai, tancat des de fa sis anys (a la imatge superior, el teatre quan encara estava obert), i que la setmana vinent penjaran una lona a la façana anunciant la tornada a l’activitat. Preveuen aixecar el teló l’octubre vinent.

Aquestes fonts assenyalen que s’apostarà pel teatre de qualitat, sobretot per l’alternatiu, però també per l’espectacle en general. Aquesta era una fórmula que ja seguia l’anterior Sala Muntaner, que va tancar les portes l’octubre de 2018 després de programar Vania, el clàssic de Txékhov versionat per Àlex Rigola, i quan estava en cartellera el mentalista Luis Pardo.

Els anteriors gestors van atribuir el tancament d’aquest teatre, quan portava 24 anys en funcionament, a problemes econòmics: concretament, a l’impacte de l’IVA cultural (del 21%) i a la baixada del nombre d’espectadors, que van patir totes les sales barcelonines aquells anys. Curiosament, la Sala Muntaner encadenava èxits de crítica, però no de públic.

El propietari d’aquest immoble és el grup de Pau Solé, que també ho és de la mítica sala de ball La Paloma, del carrer del Tigre. En el cas de la Sala Muntaner, ha apostat perquè recuperi la seva activitat tradicional, el teatre.

En aquesta nova etapa, al capdavant de la Sala Muntaner hi haurà Sandra Reyes i Toni Cano. La primera és una productora que també apareix com a administradora de Corta el cable rojo, que fa més d’una dècada va promoure la comèdia d’improvisació que porta aquest mateix títol. Fa dos anys, aquesta societat va crear una companyia a Barcelona, que ha actuat al Teatre Apolo. I Cano, nascut al barri del Bon Pastor, és actor, showman, monologuista, humorista i reporter. Abans de dedicar-se al teatre, va passar per RNE i per diverses televisions catalanes.

Un local amb història

El número 4 del carrer Muntaner és un local amb prop d’un segle d’història. Durant dècades, va acollir la Sala Emporium (1927-1979), una mítica sala de festes –que en la dècada dels anys trenta s’anunciava com a “acadèmia de ball amb 60 senyoretes entrenadores”– en la qual s’hi programaven concerts en directe i espectacles de varietats. Hi van actuar Josephine Baker, Charles Aznavour, Tete Montoliu, l’orquestra de Xavier Cugat, Luis Aguilé, Los tres Sudamericanos... o Pedro Ruiz en els seus inicis de monologuista.

Després de l’incendi de la sala Scala (que estava en un dels xamfrans del Passeig Sant Joan amb Consell de Cent), els seus propietaris, els germans Riba, es van instal·lar en aquest local, que van anomenar Muntaner 4 (1979-1985). Funcionava com a discoteca per les tardes i oferia espectacles humorístics i de varietats per les nits. Després va acollir les discoteques Shadows i, més endavant, Metrópolis abans que, el 1994, es transformés en la Sala Muntaner, segons dades del bloc Barcelofília. En les seves més de dues dècades d’activitat hi van passar els actors i directors més coneguts de l’escena teatral catalana.