La direcció de Marie Claire i els sindicats han iniciat formalment aquest dilluns la negociació de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que el fabricant de pantis i llenceria íntima ha posat en marxa per tractar d'evitar un tancament definitiu. Segons la documentació lliurada als sindicats, que tornaran a reunir-se amb la direcció el pròxim dia 9 i no descarten mobilitzacions, els acomiadaments afectaria 198 dels 288 treballadors que encara fa servir l'empresa, que en moment va arribar a donar treball a més d'un miler de persones. Els 90 empleats que es mantindrien pertanyen a l'àrea de producció, el que indica que el procés de reestructuració operativa i financera que els amos de Marie Claire acaben de posar en marxa per salvar l'empresa implica reduir la plantilla al mínim imprescindible perquè resulti compatible continuar produint a Espanya.
Aquest pla de supervivència passa inevitablement per l'entrada d'un soci privat disposat a recapitalitzar l'empresa, ofegada pels deutes malgrat haver rebut en dos anys 21 milions d'euros per part de la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF). Els actuals amos de Marie Claire, el grup tèxtil valencià B2Tex, no han pogut dur a terme el pla de viabilitat negociat amb l'administració valenciana per rebre aquests préstecs, per la qual cosa ara prova de renegociar els terminis.
L'IVF, pràcticament l'únic creditor de Marie Claire al costat del Fogasa, està disposat a donar oxigen a l'empresa, ja que el seu tancament definitiu suposaria un dur cop per a Els Ports i l'Alt Maestrat, les dues comarques de l'interior de Castelló de les quals procedeixen gran part dels seus treballadors i que durant anys han tingut en l'empresa tèxtil com el principal motor econòmic de la zona. A més, redimensionar la companyia per mantenir la mínima activitat rendible i compatible amb el manteniment de la producció a Espanya és l'única via poder de recuperar els 21 milions d'euros més els interessos dels crèdits compromesos.
Marie Claire es va comprometre amb la Generalitat Valenciana a destinar els fons a cobrir en part les pèrdues que arrossegava per la caiguda de vendes i la pandèmia fins al final del préstec i a assegurar i promoure el manteniment de l'ocupació a la zona. Per aquest motiu, l'ERO que l'empresa ha posat en marxa ha de comptar amb el vistiplau previ de l'IVF, així com qualsevol moviment per externalitzar part o totalment la seva activitat fora de la comarca. Segons expliquen fonts coneixedores de la negociació, l'organisme públic no vol ser un obstacle per a un possible acord de reducció de plantilla i farà el que estigui a les seves mans per facilitar el manteniment de l'activitat.
Valor afegit i rendibilitzar intangibles
Amb tot, l'IVF sí que ha posat unes condicions que passen per l'entrada de capital privat en l'empresa, perquè la Generalitat no té intenció d'anar més enllà dels 21,5 milions que ja ha injectat ni d'aplicar una treu en el cas que l'empresa entri en concurs de creditors. La recapitalització, segons aquestes mateixes fonts, podria venir per part dels actuals propietaris.
A més, els socis de ThinkTextil al capdavant de l'empresa hauran de presentar un nou pla de viabilitat adaptat a les noves circumstàncies que es basaria en tres eixos: l'esmentada aportació de capital privat en l'empresa per recolzar el projecte de rellançament de la marca; una reorientació operativa per centrar-se en productes de més valor afegit, com per exemple podrien ser les calces funcionals, compatibles amb una plantilla menor i una rendibilitat més gran al mercat nacional; i una estratègia per rendibilitzar Marie Claire com a marca, ja que aquesta intangible és un dels actius més importants amb què compta la firma en el dia d'avui.
De fet, els propietaris de Marie Claire destaquen que la recerca d'inversors demostra el seu "compromís" per assegurar el futur de l'empresa i mantenir la seva posició com a líder al mercat de la llenceria íntima no només al mercat nacional, sinó expandint la marca en l'àmbit internacional. En aquest sentit, es pot recordar que va assolir un acord amb l'editorial Marie Claire, que ostenta els drets de marca a escala global, per poder comercialitzar els seus productes sota la seva pròpia marca també fora d'Espanya.
Després de la reunió negociadora de l'ERO d'aquest dilluns, CCOO i UGT han manifestat a través d'un comunicat conjunt l'esforç dels treballadors, que han posat "el seu treball i el seu salari al servei de Marie Claire juntament amb les administracions públiques", i han sol·licitat més documents justificatius. L'ERO afectaria la major part de la plantilla de 288 treballadors (130 ja en un ERTO, 90 de producció i 68 en altres àrees) a excepció dels 90 fets servir de producció (d'entre 40 i 55 anys) i personal tecnicoadministratiu, entre 100 i 120 persones, segons han detallat a EFE fonts de CCOO.
Els sindicats veuen difícil la viabilitat de l'empresa amb un volum de 90 treballadors en producció i ara analitzaran els documents facilitats per la direcció per saber amb exactitud l'impacte del deute i l'estat dels comptes de tresoreria. Els acomiadaments suposen un dur cop econòmic i social per ser l'única indústria de la zona i l'Ajuntament de Vilafranca va aprovar dijous passat una declaració institucional pels tres grups municipals que conformen el consistori en la qual s'exigeix a totes les parts implicades que facin el possible per reconduir la "difícil situació" que travessa l'empresa i garanteixin que mantindrà la seva activitat en aquest municipi, així com un pla de reconversió industrial en aquesta comarca.