El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, s'ha mostrat en contra de l'oferta d'adquisició pública (opa) del BBVA al Banc Sabadell, que s'ha publicat aquest dijous, perquè suposaria una “excessiva concentració en el sector financer que no és bona pels clients”. En una entrevista a TV3, Illa també ha assegurat que una operació com aquesta pot malmetre la inclusió financera i social “que garanteixi una atenció presencial” i també pot provocar pèrdua de llocs de treball i de poder de decisió a Catalunya. A banda de les conseqüències, el cap de l'oposició a Catalunya ha lamentat les “formes” de l'operació, tot recordant que l'última opa hostil va ser als anys 90 amb Banesto.
🔴 El BBVA llança una opa hostil sobre el Banc Sabadell, DIRECTE | Reaccions i última hora
Illa ha recordat que, abans d'anunciar-se la intenció d'absorbir el banc, el govern espanyol ja plantejava si hi havia prou competència al sector bancari espanyol. De la fusió forçosa en sortiria el segon banc més gran d'Espanya, una entitat que, pel candidat socialista seria “massa gran per deixar-la caure” quan tingués problemes. “Si hi ha bancs tan grans, si algun dia passa alguna cosa, hem d’anar tots a ajudar-los”, ha dit el també exministre de Sanitat.
En línia amb La Moncloa
El candidat del PSC s'ha expressat en la mateixa línia que el govern espanyol, que també ha rebutjat aquest dijous l'opa hostil del BBVA i ha avisat que pot tenir “efectes lesius potencials” per al sistema financer. Segons han indicat fonts de l'executiu, l'operació coneguda aquest matí pot causar un impacte negatiu tant en l'ocupació com en la prestació de serveis financers. A més, apunten que l'excés de concentració bancària generaria un “risc” addicional a l'estabilitat financera. “Espanya té actualment un sistema financer fort i solvent. El nostre deure és vetllar per mantenir un sistema financer sòlid, que continuï contribuint al creixement de la nostra economia i a l'agenda d'inclusió financera i protecció dels clients”, remarquen des de la Moncloa.
Des del govern espanyol ressalten també la derivada laboral i territorial d'una eventual unió dels dos bancs espanyols, un moviment d'envergadura que no es veia al sector bancari de l'Estat des dels anys vuitanta. Malgrat l'interès del Sabadell, l'operació d'absorció requereix permisos pertinents per part les autoritats financeres.
Per la seva banda, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha avisat aquest dijous que el govern espanyol té “l'última paraula” per “autoritzar” l'opa. “Des del govern rebutgem aquesta operació, aquesta opa hostil, tant en la forma com en el fons, pels efectes lesius potencials que pot tenir”, ha ressaltat Cuerpo. D'altra banda, ha alertat que l'operació pot generar “inestabilitat, incertesa i volatilitat” als mercats, així com efectes negatius pels clients. De fet, el ministre ha apuntat que si es consuma la compra de l'entitat vallesana les tres primeres entitats de l'Estat (Santander, CaixaBank i BBVA-Sabadell) tindrien una quota de mercat del 70%, fet que suposaria un impediment a la competència oberta del sector financer.