El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha ofert als empresaris “estabilitat, diàleg, infraestructures [...] però també un reconeixement del seu esperit emprenedor”. Ha subratllat que “Catalunya necessita més empresaris, petits, mitjans i grans” i ha assegurat que, tret d’alguna excepció, “els empresaris no estan mal vistos”.
Illa ha fet aquestes declaracions en el discurs de cloenda de la jornada de la Fundació d’Empresaris de Catalunya (FemCAT), celebrada aquest dimarts al Palau de la Música, durant el qual també ha fet un reconeixement explícit a les “aportacions” de FemCAT, una associació empresarial que des de determinats mitjans o formacions polítiques se l’ha criticada pel seu catalanisme.
El president del Govern ha lloat els empresaris que “generen prosperitat i la comparteixen”. Els ha animat a “generar prosperitat, tanta com puguin, però ha de ser sostenible econòmicament i socialment”. Ha preguntat: Com han aixecat els seus negocis, amb queixes o treballant?. I, com a resposta, ha dit que el seu Govern “també va per feina i amb voluntat de col·laboració”, “no tenim vocació de fer miracles, sinó de treballar”.
Tant el president de la Generalitat, com el de FemCAT, Oriol Guixà, han sortit en defensa de la col·laboració publicoprivada. Illa ha indicat que “els grans èxits de Catalunya vénen de la col·laboració publicoprivada”.
I agafant la paraula a Guixà sobre la necessitat d’integrar la immigració, Illa ha dit que “quan vegi la gent que la prosperitat arriba a tothom serà més fàcil integrar-la”. I ha repetit que “son catalans tots els que vénen a millorar Catalunya”.
Uns minuts abans, Oriol Guixà va afirmar, en el seu discurs, que “davant l’onada immigratòria tenim una oportunitat d’integració a través de la nostra llengua, cultura i tarannà”, però va afegir que “la integració també és donar-los un lloc de treball”. I va defensar la seva integració en les estructures de governança del país i del teixit empresarial.
El president de FemCAT va advertir que cal “reaccionar” per preservar l’estat del benestar: “Si no actuem, a Europa l’estat de benestar serà insostenible”. I va apuntar que una via és a través de la col·laboració publicoprivada.
En la inauguració del Fòrum FemCAT, pel matí, Guixà ja va advertir que Catalunya pateix una “baixada en productivitat i industrialització” que coincideix amb la “poca adaptació” del finançament a la seva realitat empresarial, mentre que un sistema energètic “car i deficient”, la baixa implantació de l'FP Dual i la inexistència de seus d’institucions internacionals clau marquen el present del país i en condicionen el seu futur.
La jornada de FemCAT va aplegar prop de 500 empresaris però també consellers de l’actual Govern –Ramon Espadalé i Miquel Sàmper– i expresidents i exconsellers d’anteriors executius com José Montilla, Pere Aragonès, Roger Torrent o Natàlia Mas. També hi havia nombrosos representants empresarials com Josep Santacreu (Cambra de Comerç de Barcelona), Antonio Cañete (Pimec), Xavier Panès (Cecot) o Ramon Agenjo (Barcelona Global).