El president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i l'acabat de reelegir líder de la CEOE, Antonio Garamendi, han posat aquest dimarts les cartes sobre la taula amb vista a tancar la ferida oberta entre ells després de les últimes eleccions a la presidència de la patronal espanyola, on Foment del Treball va plantejar una candidatura alternativa a la de l'aspirant a la reelecció. La voluntat de Garamendi és donar per tancat aquest capítol i mantenir Sánchez Llibre en una de les vicepresidències de la CEOE i així se l'ha traslladat al president de Foment del Treball en la reunió que han mantingut aquest dimarts a la tarda a Madrid. El responsable de la patronal catalana, l'organització territorial de més pes de totes les que integren CEOE, ha acceptat la proposta i es mantindrà en el seu càrrec, segons van confirmar a ON ECONOMIA fonts properes a l'organització empresarial catalana.
A cap de les dues parts no li convenia mantenir oberta una baralla interna al si de la patronal espanyola, sobretot després del resultat tan clar de les eleccions a favor de Garamendi, que va aconseguir el suport|respatller del 86% dels vots registrats. Però abans d'acceptar la mà estesa de Garamendi, Sánchez Llibre ha mantingut el suspens durant algunes hores en espera d'algun gest del president de la CEOE com a mostra de la seva voluntat de girar full.
Segons van explicar a ON ECONOMIA fonts coneixedores de la negociació, Antonio Garamendi ha fet cas omís de les pressions d'altres organitzacions territorials que li demanaven que deixés a Sánchez Llibre sense la seva vicepresidència després de postular Virginia Guinda per disputar-li la presidència en les passades eleccions. Al contrari, el líder dels empresaris espanyols ha optat per seguir la recomanació dels presidents territorials que li han aconsellat mantenir Sánchez Llibre per evitar alimentar un focus de conflicte amb l'empresariat català. Però el líder de Foment del Treball confia que Garamendi realitzi una lectura adequada del resultat del procés electoral i consolidi i fins i tot incrementi la influència de la patronal catalana al si de l'organització empresarial espanyola. La CEOE es reuneix aquest dimecres per aprovar la nova configuració dels seus òrgans de govern.
Així, en línia amb el discurs que va pronunciar davant de l'assemblea tot just revalidar el seu càrrec, Garamendi ha proposat al seu homòleg de la patronal catalana de mantenir-se en una de les tretze vicepresidències de l'organització que formalment es designaran aquest dimecres. A més de vicepresident, Sánchez Llibre també ha exercit en els últims temps com a enllaç de la CEOE amb els partits polítics i els seus grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. El responsable de Foment del Treball, apunten fonts de la negociació, aspira a mantenir aquest rol i reforçar-lo, especialment arran del nomenament de Fátima Báñez com a presidenta de la Fundació CEOE, un càrrec des del qual l'exministra del PP ha exercit un paper similar de relació institucional.
Mig milió d'euros en ingressos
Al marge de les aspiracions de Sánchez Llibre, pel costat de la CEOE tampoc no s'ha de perdre de vista que menysprear Sánchez Llibre podria suposar una pèrdua de vocalies catalanes en la junta directiva de l'organització, on ocupa 45 seients, els mateixos que la patronal madrilenya CEIM. Des de l'entorn de l'organització catalana recorden que el conjunt de les vocalies ocupades per Foment del Treball suposen al voltant de mig milió d'euros en ingressos per a CEOE, una quantitat gens menyspreable tenint en compte que el total d'ingressos per quotes de les organitzacions ascendeix a 6,6 milions d'euros.
Una altra de les claus que ha pogut pesar per donar per tancada la crisi oberta en les passades eleccions és el recent posicionament de Garamendi davant el Ministeri de Treball i Economia Social, amb el qual la CEOE ha trencat relacions fins que no rectifiqui l'esmena sobre el control del Ministeri sobre els ERO.
La falta de contundència o la seva benevolència amb els plans del Govern van ser precisament un dels arguments sobre els quals Foment del Treball va justificar la presentació d'una candidatura alternativa per unir el descontentament per aquesta sintonia amb l'Executiu, pel que aquest cop a la taula del president de la CEOE reforça el perfil propi de la patronal espanyola i erosiona el discurs dels crítics.
L'absència de sintonia personal entre Garamendi i Sánchez Llibre es va aguditzar amb la reforma laboral, molt criticada des de Foment. L'organització catalana no va basar|recolzar de fet la seva aprovació en la Junta Directiva a què Garamendi va sotmetre l'acord a l'organització i va ser una de les quatre organitzacions, juntament amb l'agrícola Asaja, l'automobilística Anfac i la madrilenya Ceim que es van abstenir. Els propers mesos serviran per confirmar si les dues parts són capaces de superar la fractura que van patir en les eleccions de novembre.