Josep Sánchez Llibre descarta seguir l’exemple d’Antonio Garamendi per perpetuar-se al capdavant de la patronal catalana Foment del Treball. En l’última junta directiva de Foment, dues veus van plantejar acabar amb l’actual limitació de dos mandats consecutius de quatre anys, en la mateixa línia del que ratificarà aquest dimecres l’assemblea general de la CEOE, però Sánchez Llibre va tallar aquest debat d’arrel. Fonts dels assistents confirmen que se’n va desmarcar de manera enèrgica. En canvi, altres patronals territorials adscrites a la CEOE com la valenciana CEV o la balear CAEB estarien a favor d’eliminar el límit de mandats.
Està previst que l’assemblea general de la CEOE ratifiqui aquest dimecres una modificació dels estatuts interns per acabar amb el límit de mandats i endurir les condicions per a la presentació de candidatures electorals. Aquest límit de mandats estava vigent des que Joan Rosell va acordar-lo el 2014, a la meitat del seu mandat, quan encara no fa ni una dècada.
Sánchez Llibre es va oposar a l’eliminació del límit de mandats de la presidència de la CEOE, però, finalment, en l’última reunió dels òrgans de govern de la gran patronal espanyola va renunciar a presentar batalla i, fins i tot, es va abraçar a Garamendi, tal com va recollir La Vanguardia. Les grans organitzacions adherides a la CEOE, així com tots els seus vicepresidents, inclòs Sánchez Llibre, han acabat donant llum verda a la modificació dels estatuts.
Això no obstant, Sánchez Llibre no pensa modificar l’article 19 dels estatuts de Foment del Treball que estableixen que el president només podrà ser reelegit per a un segon mandat de forma consecutiva. En l’última junta directiva, hi ha qui va defensar la derogació d’aquest article, amb l’argument que la majoria de les patronals europees no tenen limitació de mandats. Però també hi ha empresaris que consideren que Sánchez Llibre s’havia de mantenir “ferm” perquè el que ratificarà aquest dimecres l’assemblea de la CEOE és una “traïció” a Rosell, però no ho van arribar a exposar en la junta.
Aquestes fonts indiquen que l’oposició interna a Garamendi liderada per Foment del Treball s’ha anat “diluint” des que, el novembre passat, es van atrevir a disputar-li la presidència. Garamendi es va imposar a Virginia Guinda, vicepresidenta de Foment, per més del 80% dels vots.
També apunten que Sánchez Llibre tindrà temps per replantejar-se aquesta qüestió abans que acabi el seu segon i, tal com marquen els estatuts, últim mandat. Fins ara, no ha fet ni un sol comentari que apunti a la possibilitat d’aspirar a la reelecció. Tot el contrari.
Altres organitzacions patronals que formen part de la CEOE estarien disposades a posar fi al límit de mandats. Aquest és el cas de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), liderada per Salvador Navarro –també vicepresident de la CEOE– o de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), de Carme Planas, o de la sectorial Confederación Española del Metal (Confemetal), que havia presidit Garamendi. Si es porta a terme una cascada d’aixecaments de limitacions de mandats entre les organitzacions patronals, la catalana Foment es podria quedar com una de les poques que el mantindran.
Des de la CEOE es va argumentar que no tenia sentit limitar el mandat del president quan el 85% de les patronals que en formen part no en tenen. En aquest sentit, s’ha capgirat la tendència de les patronals que aprovaven acotar-ne la duració. Garamendi podria presentar-se a la reelecció quan, el 2026, acabi el seu segon mandat, tot i que assegura que encara no ho ha decidit.
La modificació dels estatuts de la CEOE afecta els articles 18, 37, 39 i 42, tots sobre qüestions electorals. Com a principals canvis, establiran que si es presenta un únic candidat, aquest serà proclamat per aclamació sense necessitat de votació. I es fixa que les candidatures s’hauran d’anunciar, com a mínim, 40 dies abans de les eleccions, quan era eren 15.