El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha fet una defensa del paper de l’empresari en la societat i ha repassat les qüestions que el preocupen: des de la reducció de la jornada laboral a l’absentisme, des de la fiscalitat a l’impuls de la indústria catalana. I dirigint-se al president de la Generalitat, Salvador Illa, ha subratllat que “hem d’estar molt atents al futur de la indústria de l’automòbil i al futur del cicle productiu de les centrals nuclears de Vandellós i Ascó”, de les quals va recordar que cobreixen el 58% de la demanda energètica a Catalunya.
Sánchez Llibre ha fet aquestes declaracions aquest dilluns en el discurs d’entrega dels Premis de Foment del Treball i de les Medalles Carles Ferrer Salat. Ha començat amb un record per les víctimes de la DANA de València, uns fets que van provocar l’ajornament d’aquest acte previst inicialment pel 30 d’octubre, i per Isak Andic, que va morir dissabte passat en un accident durant una excursió familiar a Collbató.
Del president de Mango, Sánchez Llibre ha dit que va ser “un català universal, un empresari gegant que va democratitzar la moda. Va posar Catalunya al món i va portar el món a Catalunya”. A continuació va demanar un minut de silenci en la seva memòria.
En aquesta edició dels premis, Foment ha reconegut dos empresaris catalans amb les medalles Carles Ferrer Salat: Jordi Clos, president del grup hoteler Derby Hotels, per la seva trajectòria empresarial; i José Creuheras, president de Planeta, com a empresari de l’any.
Després de les distincions, Sánchez Llibre ha fet una defensa de la figura de l’empresari “com actor principal en la generació de riquesa i en reforçar la cohesió social. Tenacitat, esforç i talent, són valors que projecta a la societat la figura de l’empresari, valors imprescindibles per garantir progrés. Els empresaris som el pilar fonamental per garantir la societat del benestar i reduir les desigualtats socials”. Hi ha reiterat que “els empresaris també som indispensables per reforçar i consolidar la democràcia. En definitiva, que els empresaris som l’ànima social i sempre som part de la solució i mai el problema”.
En el repàs de les reivindicacions de Foment, Sánchez Llibre ha començat reclamant una “fiscalitat competitiva”. Ha recordat que hi ha una màxima que demana a tots els governs: “no es pot seguir incrementant la pressió fiscal sense reduir la despesa corrent de les administracions públiques. Estem al límit del que és suportable fiscalment. Ho he dit algun cop: vivim en un infern fiscal”.
També ha insistit en la necessitat d’una “profunda reforma” de les administracions públiques per “evitar duplicitats, guanyar eficiència i reduir la despesa de la seva estructura”. Ha subratllat que “l’excés de burocràcia i la seva lentitud són uns factors que ens fan poc productius i competitius”. No obstant això, ha valorat “molt positivament les intencions del nou Govern de la Generalitat, que ha situat la reforma de l’administració com un dels objectius prioritaris”.
Ha reclamat intensificar la col·laboració publicoprivada per evitar “dificultats per finançar infraestructures, i molt important, la sanitat, habitatge i altres drets bàsics”. Ha indicat que “és irresponsable pensar que el Banc Central Europeu pot seguir gaire més temps finançant l’excés de deute públic”.
També ha recalcat que cal incrementar el pes del sector industrial en el PIB. “Any rere any, el pes de la indústria va disminuint, representant un 18% del PIB. Tinguem per segur que sinó invertim aquesta tendència deixarem un país econòmicament molt feble a les properes generacions, tenim en aquest tema un repte moral ineludible, fer arribar el PIB industrial català als nivells d’importància que tenia anys enrere. Catalunya serà industrial o es convertirà en un país ensopit i escleròtic”.
Per això, va indicar que calia una política fiscal incentivadora de la inversió industrial com, per exemple, introduir la llibertat d’amortització. “La inversió industrial i la creació de llocs de treball haurien de tenir un tracte fiscal que evités, com avui, limitar el creixement de les empreses”.
En aquest punt, dirigint-se al president Salvador Illa, present a la sala, va indicar que “hem d’estar molt atents al futur de la indústria de l’automoció i al futur del cicle productiu de les centrals nuclears de Vandellós i Ascó”.
I no va deixar anar l’oportunitat de carregar contra la reducció de la jornada laboral que impulsa la vicepresidenta Yolanda Díaz: “És molt important que els governs no interfereixin en el diàleg social”. La setmana passada, a Foment es va presentar un manifest contra la reducció de la jornada i a favor del diàleg social. Com s’apunta en aquest manifest, Sánchez Llibre va precisar que “Foment no està en contra de la reducció de la jornada laboral per principi, sinó de la reducció generalitzada i uniforme per Llei, per a tots els sectors i empreses”.
I va acabar la seva intervenció amb unes dades sobre l’absentisme laboral: cada dia 1,5 milions de treballadors falta a la feina, la taxa mitja d’absentisme arriba al 7,2% i en determinats casos al 30%, i suposa un cost anual de 37.000 milions d’euros, que equival al 3,1% PIB espanyol, segons va dir.
Premis i medalles
A banda de les medalles per Jordi Clos i José Creuheras, s’han concedit els premis de Foment del Treball a set empreses: dos premis ex aequo en la categoria de desenvolupament sostenible per a Roca Sanitario i Vueling; Henkel Ibérica, en igualtat; in- Store Media, en innovació; Catalonia Hotels, en internacionalització; Fundació Damm, en responsabilitat social; i Constructora d’Aro, com a pime de l’any.
En el seu torn de paraula, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va subratllar la seva aposta per la col·laboració publicoprivada, l’ampliació de l’aeroport del Prat i el creixement dels espais de Fira de Barcelona. Pel que fa al sector privat, va destacar la creació del nou Museu Carmen Thyssen de Barcelona.
Josep Rull, president del Parlament, va reconèixer que durant molt temps “hem legislat de manera intensa i hem generat una hipertrofia legislativa”. Per això, considera que cal “una cartografia precisa per veure quins són els espais que generen inseguretat legislativa i dificulten la capacitat d’emprendre”.
En la cloenda, Salvador Illa va anunciat que concediran la Medalla d’Or de la Generalitat, la màxima distinció, a Isak Andic, del qual va dir que havia tingut el “privilegi” de tractar-lo. I va fer una crida a l’estabilitat i la prosperitat. Va dir que “si no hi ha un entorn d’estabilitat, les coses encara són més difícils”. I sobre la prosperitat, va indicar que “ha de ser mínimament compartida, ha de garantir un mínim de cohesió social i territorial”. Va reiterar que intenten fer un bon Govern que generi prosperitat, i per això cal infraestructures adequades, bones comunicacions, energia, aigua, talent i una administració eficient”.