Amb la proclamació aquest dilluns de Josep Santacreu com a nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona s’inicia el ball de cadires en una vuitantena d’entitats en les quals aquesta corporació designa representants. El primer canvi és el de Barcelona Turisme, l’agència de promoció turística de la ciutat, en la qual l’hoteler Jordi Clos (de la candidatura de Santacreu) substituirà al també hoteler Eduard Torres (de la llista d’Eines de país) en la presidència del seu comitè executiu.
Tal com estableixen els estatuts de Barcelona Turisme, la presidència d’aquesta agència correspon al president de la Cambra si bé aquest acostuma a delegar-la en un empresari del sector. Per aquest motiu, fonts de l’equip guanyador indiquen que, des d’aquest dilluns, Santacreu també presideix Turisme de Barcelona. I precisen que, pròximament, delegarà aquesta funció en l’hoteler Jordi Clos (Derby Hotels), que ara ja exercia de vicepresident segon de l’agència.
Quan els difunts Antoni Negre i Miquel Valls lideraven la Cambra, van delegar l’hoteler Joan Gaspart la presidència de Barcelona Turisme durant més de dues dècades. I quan Eines de país va conquerir la Cambra el 2019, Joan Canadell i, posteriorment, Mònica Roca van delegar Eduard Torres (Grup Duquesa).
Torres va deixar aquest dilluns de ser president de Barcelona Turisme si bé continuarà en el ple de la Cambra. Tot i que no va sortir escollit per l’epígraf pel qual es va presentar (com a representant de l’empresa Travil 98), ho serà per la constructora Planes 2000, que va guanyar en l’epígraf corresponent, de la qual n’és administrador únic encara que inicialment el representant era l’exlíder republicà Joan Puigcercós.
Fonts de la candidatura de Santacreu indiquen que aquest delegarà Barcelona Turisme en Jordi Clos, que també presideix el Gremi d’Hotels de Barcelona. Clos va sortir elegit membre del ple de la Cambra en representació de l’empresa Promoción Hot Layetana.
Més canvis a Barcelona Turisme
Els canvis a Barcelona Turisme probablement no es limitaran només al seu president. Aquest consorci públic està format per representants de la Cambra, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Barcelona Promoció. Com a representants de la Cambra en aquests moments hi ha, en qualitat de vocals, Gabriel Jené Llabrés (La Mallorquina), Roser Xalabarder Sagalès (anterior vicepresidenta tercera de la corporació) i Artemi Nolla Pujol (AN Grup). Tots tres es van presentar per Eines de país en les últimes eleccions, si bé només els dos primers s’han mantingut en el ple.
En una de les vocalies hi ha l’hoteler Joan Gaspart, que continuarà en aquest lloc perquè hi és en representació la Fundació Barcelona Promoció.
El pressupost de Barcelona Turisme per aquest any és de 44,35 milions d’euros. El 2022 va tancar amb un benefici de 2,76 milions d’euros que contrasten amb les pèrdues de 2 milions registrades en l'exercici anterior, quan encara es va veure afectat per la pandèmia, segons la memòria d'activitat aprovada a finals del setembre passat pel seu consell general, que presideix l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni.
Hi ha una vuitantena d’institucions empresarials en les quals la Cambra proposa o nomena representants com Fira de Barcelona i Fira 2000, així com l’Autoritat Portuària, Fundació Bancària La Caixa o el Consorci de la Zona Franca. La llista inclou universitats, fundacions de tota mena i associacions empresarials.