Santalucía AM, la gestora de la companyia d'assegurances espanyola, puja posicions en Unicaja Banco. Fins i tot la data comptava amb un 2,78% del capital, però aquest dimecres declara al mercat que ha assolit una participació el 3,5%, la qual cosa el converteix en un accionista significatiu per a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que només informa d'aquestes operacions quan se supera el llindar del 3%. El moviment de la companyia es produeix en un moment clau, perquè l'acció ha perdut força per la caiguda borsària de dimarts després de l'anunci d'Itàlia d'un impost a la banca i a més es realitza només set dies després que Oceanwood, el seu tercer accionista més gran, col·loqués al mercat el 7,06% del capital d'Unicaja i deixés de ser accionista significatiu.

L'actual participació de Santalucía AM assoleix els 94 milions d'euros, ja que el valor en Borsa d'Unicaja és de 2.600 milions d'euros. Santalucía i el banc malagueny són socis des de fa anys, però han reforçat les seves aliances des de la fusió amb Liberbank. De fet, la companyia d'assegurances va pagar 318 milions a Unicaja a finals de 2022 per la compra dels antics negocis d'assegurances de Liberbank. El banc, per la seva part, va trencar els seus llaços amb Mapfre i Aegon.

Des del banc no han informat si aquest gest propiciarà que Santalucía compti amb una butaca en el consell d'administració ara que s'ha quedat lliure el d'Oceanwood. La sortida de l'accionariat del fons ha provocat la dimissió de David Vaamonde, que representava a la firma com a conseller dominical. Amb ell són 13 els consellers que dimiteixen en Unicaja des de la fusió amb Liberbank el juliol de 2021, fa dos anys.

És a dir, Unicaja ha hagut de renovar el 90% del consell, que està format per 15 membres. L'últim gran relleu ha estat el del conseller delegat. Manuel Menéndez va presentar la seva dimissió el mes de juny passat i la setmana passada es coneixia que serà Isidro Rubiales el nou CEO. Precisament aquest canvi podria ser darrere de la sortida del fons Oceanwood i de la participació més gran de Santalucía.

El tauler actual situa la Fundació Unicaja, que té un 30% del capital, com a primer accionista del banc i Indumentaria Pueri, que en té un 8,5%, com a segon. El tercer és la Fundació Bancària Caixa d'Estalvis d'Astúries, que en té un 5,5% més. Darrere d'aquests tres hi ha Norges Bank i Tomás Olivo, amb un 5% cadascun i finalment Santalucía amb el 3,3%.